Д-р Пенчев: Очаквах тази компроматна война
Д-р Пенчев: Очаквах тази компроматна война / netinfo
Ръководителят на стачния комитет на „Пирогов” д-р Кръстьо Пенчев в интервю за "Денят" на Дарик радио.

На пряката ни телефонна линия е ръководителят на стачния комитет на „Пирогов” д-р Кръстьо Пенчев. Добър вечер д-р Пенчев.

Добър вечер на Дарик радио.

Очаквахме ви в студиото, да не би да сте забравили къде е Дарик?

Не, не съм и се надявам, че няма да го забравя в следващите дни и в следващите месеци. Просто в цялата тази суматоха и цялата тази конмпроматна война, която започна сутринта, забравих да взема разрешението за концерта-митинг, който ще се състои от 17:30 в неделя, тъй като общината беше почти заключена, но всеки момент очаквам хората, които да дойдат да отключат тук и да ми дадат въпросното разрешение.

Известно е вече, попаднахте ненадейно в окото на бурята. Ще ви пусна един разговор между лекар и Митьо Очите, в който лекарят дава ценни съвети как наркопласьорът да се измъкне от закона, като симулира задух, прилошаване. Нека заедно да го чуем.

След края на откъса от телефонния разговор:

Д-р Пенчев, това вашият глас ли е?

Ами, мисля, че този запис е известен на всички и той е от преди 3 години и 4 месеца. Мисля, че всички ние го знаем този запис. Коментарът ми е следният: защо този запис се изнася точно в този момент – три дена преди да започне стачката. Защо точно в този момент отново беше тиражиран този запис? Всички в България са го слушали този запис, той беше излъчен по "Нова телевизия" преди три години и четири месеца в едно предаване, след което бях разпитван и т.н. от следствените органи и дотам нещата приключиха. Така че за мен относно този разговор нещата са ясни, аз където трябва съм отговорил. Затова по-скоро въпросът е ясен – защо сега? Защо трябва лидерите на стачката да бъдат по някакъв начин дискредитирани? И още един въпрос възниква в мен – г-н Румен Петков беше повикан в студиото на БТВ, за да даде отговор защо България, забележете, е осъдена в Страсбург за използването на тези средства.

Този въпрос го зададох, д-р Пенчев, когато се опитахме да навържем хронологията на това.

Аз не ви чувам, защото съм пред кметството и не знам какви въпроси сте задавали.

Вие сте красноречив човек, често гостувате на Дарик радио покрай лекарските протести. Може би това е и една от причините да сте лидер, защото за да бъде един човек лидер на някакъв протест, той трябва бъде красноречив. Това вашият глас ли е на записа, който чухте?

Не само трябва да е красноречив, трябва да е човек, който може да убеди хората в качествата си, за да повярват в него и да тръгнат след него. Не искам да коментирам мой ли е гласът. Всички знаят чий е гласът, това е казано още преди три години. Пак ви казвам, темата дали е мой или не е мой не е интересна. По-скоро защо в една държава…

Как… чакайте малко. Нека да навържем въпросите логично, защото така се получава някакъв парадокс. Ще ми се да започнем разговора с по-простите неща, за да отидем към крайната цел на случилото се днес. Питам ви нещо съвсем просто. Вашият глас ли е това или не е? Министър Петков твърди, че според експертна справка това е вашият глас.

Прилича на моя глас, да, прилича.

Прилича на вашия глас, но вашият глас ли е това?

Да, разговарял съм с него, така е.

Не ви питам дали сте разговаряли с Митьо Очите, питам ви гласът от записа…

Не с Митьо Очите, с Димитър Желязков.

С Димитър Желязков, това е едно и също лице.

Аз твърдя и винаги ще твърдя, че този човек го познавам като Димитър Желязков, доколкото го познавам. В смисъл такъв, че сме се виждали един единствен път за съвсем кратко време. След това този човек беше на лечения, доц. Спас Спасков има изявления в медиите за неговото състояние, за направените му изследвания, за проведеното му лечение и за установената експертиза. Така че аз съм се видял само един единствен път, на другия ден вече всички медии гръмнаха, че това е Димитър Желязков – Очите. И аз от там разбрах, фактически, кой е човекът, който е в болницата. Но ако неговото постъпване е било оспорвано по някакъв начин, той не е трябвало да лежи там, да бъде три дена, след което да бъде изписан, лекуван и да има изявления директорът на болницата, че състоянието му е било сериозно.

Д-р Пенчев, сам казвате, че сте викан за разпит. Защо сте викан за разпит, след като целият запис е бил излъчен в ефира на "Нова телевизия"?

Точно по създалите се съмнения. И там съм обяснил за какво става въпрос.

И вие какво обяснихте, за какво става въпрос?

Преди три години… Ами, нека г-н Петков да каже.

Не, вижте, аз ви питам просто – като ви викнаха на разпит какво обяснихте? Аз може би трябва тук да заключа, че след като прокурорското разследване е спряло, значи срещу вас няма повдигнато обвинение. Ама защо трябва да ги казвам тези неща, нали вие сте ми събеседник.

Да. Извинете, ама аз не съм правист. В крайна сметка съм извикан, обяснил съм, всичко е приключило. Това са три години, не са три дена.

Добре, може и преди 33 години да е станало, наказанието няма давност. Като ви извикаха след това д-р Спасков ли беше директор на болницата тогава? Той беше. Какво ви каза той, заплаши ли ви с наказание? Имахте ли разговор с директора на болницата по повод вашия разпит?

Естествено, че не. Пак ви казвам – доц. Спас Спасков излезе с изявление, че Митьо…, че Димитър Желязков е лекуван в болницата, че състоянието му е било сериозно. Вземете, то ги има тези неща в пресата. За това нито ми е налагано някакво наказание дисциплинарно, нито съм бил викан при доц. Спас Спасков. Той може да го потвърди, ако го намерите на телефона, и да го каже. Но знаете ли кое е най-интересно – че точно преди 20 дена, на шести юли, пред присъствието на целия медицински съвет, и това ще го потвърдят колегите, включително и този колега, който в момента е настанен в реанимацията след бруталното отношение на… няма да го нарека доктор, на г-н Таков, открито се обърна срещу мене, когато ние поставихме въпроса за стачката и искахме протестите да продължат в този дух, в който започнаха, за справедливите искания за подобряване на материалната база, проф. Таков се обърна много яростно, бях застанал зад гърба му, обърна се, изгледа ме и каза: „Момченце, внимавай! Не беше ли ти човекът, който доведе Митьо Очите?” Така че аз още на тази дата, на пети, имах открита заплаха от негова страна и трябваше да преценя за себе си и за протестиращите трябва ли да продължа протеста, да се сниша ли и да отстъпя. Това бяха няколко възможности пред мен и в този аспект аз приех своя морален кръст и реших, че каквото и да се случва по-нататък, защото очаквах тази компроматна война, аз продължих протеста.

И не само това, ами на 21-ви вече открито пред всички заявих, че искаме оставката на проф. Таков, защото знаех какво ще се случи по-нататък, а именно тези методи от миналото за сплашване, за насаждане на омраза между колегите. Защо трябва да си спомняме 1997 г., когато същите тези хора, мен ме е срам да се нарека тогава, че и аз съм бил, но не съм участвал пряко, влачиха един законно избран директор, един прекрасен човек, който по-късно извърши операции на мои близки, да бъде влачен, бит, охулван и плют от същите тези хора, които в момента вадят компроматите. Това е дълбокият смисъл и търсенето на нещата. За съжаление всичко това се развива два дена преди протестния митинг, на който се надяваме, че гражданите на София ще разберат всички тези компромати, които се вадят, и ще дойдат на него, и три дена преди започване на стачката. Целенасочен е устремът и ударът срещу нас, за да можем да бъдем спрени, за да не може да избухне протестът в „Пирогов”, който е абсолютно справедлив. Защото вие нали все някога може да се окажете пациент, нали някой от вашите близки все някога може да се окаже пациент. Е какво да направим ние? Да работим с апаратура от 60-те години, защото някой хора…

Докторе, тези теми ги дискутираме с вас почти всеки ден в „Денят” на Дарик…

…доведоха „Пирогов” до това състояние на абсолютно безхаберие и до пълно унижение на лекари, сестри и санитари и да се работи с материална база от 60-те години. Срамота е лицето на българското здравеопазване „Пирогов” да бъде в такъв вид.

Докторе, кажете, някога давали ли сте съвети на когото и да било как да симулира заболяване, как да се измъкне от затвора или от закона?

Пак така ще отговоря – дори да съм дал такива съвети, човекът, който е постъпил в болницата, след прегледа в кабинета наистина се е оказал болен и той затова е бил лекуван, и това е доказано. За това изявлението после и на изпълнителния директор Спас Спасков, който заявява, че той наистина е бил болен. Това е безспорен факт и той няма как да бъде оспорван, защото няма как абсолютно всички, абсолютно всички и директорът на болницата да бъдат замесени в тази схема.

Цялото интервю с д-р Пенчев чуйте в прикачения звуков файл.