Българинът, обвинен в шпионаж, ще съди Румъния
Българинът, обвинен в шпионаж, ще съди Румъния / netinfo

Интервю на Нина Александрова с българина Стамен Станчев, обвинен за шпионаж в Румъния.

В момента се намираме в един от най-скъпите хотели на Букурещ.

В най-скъпия.

Как поддържате този стандарт на живот?

В момента не работя заради делото, търпя големи загуби. Нарушени са гражданските ми права .Ще съдя затова румънската държава. В Румъния консултирам от години едни от най-успешните приватизационни сделки нормално е да поддържам такъв стандарт на живот.

Тук румънците се снимат с вас по улиците, искат ви автографи.

Да, случва се често. Почти всеки ден.

Как си обяснявате това?

Обяснявам си го с това, че хората разбират за какво става въпрос, че ние сме една жертва на икономическо-политическата война, която започна в Румъния. Няма човек, с който да съм разговарял и на улицата, и с адвокати, и с колеги от бизнеса, някой да е изказал мнение, че сме направили нещо криминално. Това е.

А как ще завърши тази война?

Между политиците, според мен те трябва да се разберат. Трябва да намерят начин да се разберат, защото това, което се случва в Румъния, не е добре и за Румъния и за Източна Европа. Според мен е много сериозен проблемът с репутацията на Румъния, на България, на Унгария и в Европейския съюз се слага почти всичко под един знаменател и това е много важно да се разберат политиците и да намерят някакъв диалог на разбирателство.

А следите ли това, което се случва в България? В момента също има проблеми в Министерството на икономиката и енергетиката, имаме един министър в оставка. Свързани ли са по някакъв начин нещата в Румъния и България?

Не, не мисля, че са свързани, просто един преходен процес към демокрацията. Според мен ситуацията в България е различна, не като в Румъния, може би повече икономическа, отколкото политическа. Тука има борба за власт, а в България според мен е икономическа борба.

Да се върнем към началото преди седем месеца, когато бяхте арестуван и обвинен в шпионаж.

Шок. Не съм очаквал, че след годините и опита, натрупан в бизнеса, мога да изпадна в такава ситуация. Методите в Румъния са невероятни, различни от това, което се случва в света. Може би се доближават повече до методите на далечния Изток.

Какво се случи?

Дойдоха една сутрин вкъщи маскирани 15–20 човека с блъскане по вратата в 6 ч. Влязоха, показаха ми заповед за обиск, арестуваха ме. Шок. Държаха ме 5 часа в прокуратурата и ме пуснаха после.

Обвиненията?

Шпионаж. Даже не е уточнено икономически или някакъв друг шпионаж. Шпионаж.

Шпионаж на какво?

И аз нямам отговор на този въпрос досега.

Основните доказателства в обвинението са от Специални разузнавателни средстваот подслушвани ваши разговори. Вие знаехте ли, че ви подслушват?

Знаех, че ме подслушват, да. В Румъния почти всички се подслушват. В Румъния, на базата на това, което чета в пресата, на базата на подслушването има отворени три хиляди дела – само на базата на подслушване за последната една година. Румъния е единствената държава в Европейския съюз, в която телефонните записи са доказателства, всъщност неадаптирани към ситуацията, в която се намираме. Живеем в демокрация или претендираме, че живеем демократично общество и претендираме, че работим на отворения пазар, на свободния пазара, където според мен обмяната на информация е едно от основните и най-важните неща.

Засечени са ваши разговори с двама от министрите в кабинета, които бяха уволнени след това. Видеозаписи показват честите ви срещи с тях на публични места в скъпи ресторанти и кафенета в Букурещ?

Засечени са мои срещи не само с тези министри ,а с много министри. Аз съм консултант, аз и фирмата, за която работя, имаме договори с около 10 големи европейски компании. Съвсем нормално е, моята работа е да контактувам с министрите, да контактувам с държавните и обществени организации, с хората, които работят там. Телефонът е едно модерно средство за комуникиране. Аз не съм си сменял телефона, едно от обвиненията е, че сме комуникирали нелегално. Моят телефон от 10 години е със същия номер. Ако имаше нещо нелегално, има други средства и начини да се комуникира.

А срещите в ресторанти?

Това е съвсем нормално. Програмата на един министър е достатъчно натоварена през деня, ако искаш да имаш среща с него, или трябва много рано сутринта, или трябва след работно време. И двамата министри, за които става въпрос са на моя възраст, имаме не само бизнес разговори. Няма закон, който да забранява срещите с министри на публични и непублични места.

При обиск в дома ви са открити секретни документи. Според обвинението благодарение на тях и техни подчинени от министерствата на икономиката и енергетиката и телекомуникациите сте се сдобивал с конфиденциална информация за приватизационните сделки?

При обиска в дома ми не е открит нито един секретен документ, има документи, които са с надпис Confidential. Но това според мен, и не само според мен, а и според адвокатите това не е секретна документация. Законът, по който съм обвинен от 1968-69 г., е забранявал да има, тоест класифицираната информация по това време е била много строго наблюдавана и контролирана. Confidential не е имало възможност да се напише от когото и да било, ако не е от държавни организации. Това е едно недоразбирателство или неоценяване на ситуацията, в която се намираме миналия век и този век. Confidential ние си пишем между нас в най-обикновена кореспонденция, която искаме да бъде лична. Можа да бъде Confidential за пет минути, след това да бъде публична информация. Няма нищо секретно. В една приватизационна политика информацията, която трябва да бъде дадена на бъдещия инвеститор, трябва да бъде повече от пълна, трябва да се знае всичко, за да се купи, да се продаде. Съвсем нормална практика, никой няма да вложи стотици милиони в една инвестиция, без да знае абсолютно всичко.

Много тежко обвинение – за шпионаж. Процес, който тече вече седем месеца, не можете да напускате Букурещ. Как виждате изхода от тази ситуация?

Не знам, някой трябва да вземе решение да ме пусне. Въпросът е в момента с почти всички, и със съдии, и такива, които не са свързани с делото, хора, с които разговарям на обществени позиции и всеки казва, че е много трудно някой да си сложи главата в и да вземе решение да те пусне. Аз в момента съм незаконно в Румъния. Ако престоиш повече от три месеца, трябва да получиш разрешение за пребиваване, аз го нямам. Не работя, не си виждам семейството, абсолютно са ми нарушени човешките права.

Търпите и много големи загуби от това, че не работите. Ще съдите ли румънската държава?

Засега не знам, може би. Загубите не са малки. За мен основното, най-важното е да успея да изляза от ситуацията, в която се намирам, тоест да бъда при семейството и да упражнявам професията, която не е шпионин. Компанията, за която работя е призната от много големи компании и досега не сме дали лош съвет, затова ни търсят.

Как реагира на скандала компанията ,в която работите „Креди СуиС”? Имате ли подкрепата им?

Ами, реагират със страх. Имам подкрепата им, нямам нито един, тоест само един от договорите ми е прекратен – договора ми с ОМВ, останалите договори са валидни засега. Но хората, с които съм работил, ги е страх дори да отидат в Румъния.

Защо се случи в Румъния? Как си го обяснявате това? Толкова пари от приватизация, толкова успешни сделки…От вашите сделки и консултации в Румъния са влезли над 3 милиарда инвестиции?

Трябва да го зададем този въпрос на политиците, на румънските политици. Всъщност този въпрос се задава много пъти и на министри, и на политици. Техните изказвания са, че „Шпионаж – това е смешно”, абсолютно всички.

Последствия обаче освен за вас имаше и за тези двама министри, за които говорим, от кабинета и за други чиновници от министерствата. Поддържате ли връзка сега с тях?

Нямам право, забранено ми е да се чуваме, да се виждаме, така че с тях не поддържам. Поддържам връзка от това, което виждам какво се случва по телевизията. Надявам се скоро да успеят да се решат вътрешнополитическите проблеми, това е най-важното според мен да се случи в Румъния. Румъния е една замръзнала държава в момента. Инерцията я тика, влизането в Европейския съюз също много помогна за развитието на инвестиционните програми – да продължават да се случват. Има неща, които се случват случайно в Румъния в момента, но скоро трябва да намерят изход от тази криза.

Вие ще продължите ли да работите в Румъния?

Разбира се. Аз не съм направил нищо криминално или нищо лошо за Румъния, мога да продължа да допринасям за развитието на икономиката в страната, но сигурно ще започна работа и в България.

В коя област в България?

Развитие на енергетиката в България. Има много за работа. Не само… компаниите, с които работя са достатъчно големи да можем да направим добри инвестиции в България също.

Носите един румънски вестник с вас .Какво пише там

Това е в „Ромъния либера”: „Пари и бизнес”, „Енел получи „Електрик удениънсъд” – най-добрата приватизация досега за Румъния.

Вие сте консултант по тази сделка?

Да. Нямам коментар.

Но и тази сделка е част от обвинението срещу вас за изтичане на конфеденциална информация и шпионаж ?как така хем е успешна хем е част от съдебно дело?

Ние от една страна сме обвинени, че сме направили нещо нередно в тази приватизация, от друга страна, тоест прокурора ни обвинява, а от друга страна след разследване от икономисти и хора, които се занимават с бизнеса точно, се оказва, че приватизацията е направена абсолютно легално и Румъния печели страшно много пари, за 820 милиона. Оценката на предприятието на „Електрик удениънсъд” е 240 милиона. Значи четири пъти надплатен. Нямам коментар, просто нямам коментар.

В момента дали телефонът ви се подслушва и дали ви следят?

Не ме следят вече от един месец. Телефонът не знам, нямам информация дали съм подслушван.

Вашата прогноза – кога напускате Букурещ?

Моята прогноза е… когато се намери лоялен съдия. Съдът трябва да ме пусне, когато страхът изчезне или когато някой от политиците каже „Пуснете го”.

Това е политически процес според вас?

Според мен да. В началото, когато започна цялата тази офанзива, смятах, че е икономическа, далеч е от икономиката. Нещата се случват, това е едно от доказателствата във вестника, че не е икономически, а абсолютно политически. Интересите, ако бяха икономически, щяха да намерят начин анулират тази приватизация.

Доволен ли сте от реакцията на българската държава ?Правозащитната организация „Справедливост България „застана зад вас за нарушените ви права са сезирани вече българските и европейски институции?

Благодаря много на организацията ,че се свърза с мен.В Румъния наистина има един незаконно задържан български гражданин, с нарушени права по европейски конвенции. Имам нужда от подкрепата на България.