Борисов: С Пашата и Петров имахме съдружие само по линия на каратето
Борисов: С Пашата и Петров имахме съдружие само по линия на каратето / netinfo

Вестник „Труд” излиза с интервю на Джеф Стайн, „американският журналист, който обяви, че Бойко Борисов е гангстер” - подзаглавието. Изреждат се имена, с които Борисов имал работа. Имал съдружие. Това, което най-силно прави впечатление и се говори под сурдинка и се говори от доста време за съдружници на Борисов. Това е цитат от доклада, от Вашонгтон, Джеф Стайн, цитиран от Светослав Танчев, специално за вестник „Труд”. „Смята се, че отдавнашната омраза между боса на ВИС и Бойко Борисов, съответно негови съдружници, босове на СИК – Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата е прераснал в открит конфликт”.

За коментар по въпроса в предаването "Пропаганда" по Дарик радио е столичният кмет Бойко Борисов.

Предполагам, че доста грешки се правят в журналистиката и отвъд Океана, но пък все пак можете ли да коментирате съдружие между Борисов и Румен Николов-Пашата имало ли е?

Единственото вярно в целия доклад, което знае цялата българска общественост от толкова време, а и то не е доклад, а е статия и това, че се измества тежестта от доклада на Департамента на САЩ върху една статия просто ме учудва, но хиляди пъти съм казвал, на хиляди места в хиляди интервюта, че с Румен Николов и Алексей Петров имаме съдружие единствено и само по линия на каратето, когато Румен Николов беше президент на федерацията, Алексей Петров беше старши треньор, аз бях председател на треньорския съвет.

А това означава ли съдружие? Общи фирми означава ли това нещо?

Това означава, че направихме общи фирми, които да издържат федерацията, но тъй като действително и то само по линия спорт с Алексей се скарахме тогава, тези фирми не са работили и една секунда, не е преминал един лев и не е осчетоводена една стотинка, или каквато и да е дейност, или договор.

Това добре. Вие говорихте ли с Джеф Стайн?

Преди няколко дни мисля, че той ми се обади, но пак повтарям, дал съм на всички медии по света, където са поискали, съм дал интервюта. Най-колегиално го поканих с писмо, ако иска и сега съм готов да дам пак интервю. Но вижте, в този доклад или в тази статия има, оставете неточностите, нека да е вярно, той казва „задържаха радиоактивни материали”, „той беше посрещан от официалните представители на американското правителство, Пентагона, ФБР, ЦРУ” – това са неща, които са явни, знаят се. Освен това, по мое време България беше на трето място по задържано количество наркотици в доклада от ООН. По мое време се направиха най-големите операции в Европа с Европол по печатниците за пари и източването на пари от кредитни карти. Лично главният прокурор на Съединените щати е информиран тогава и единствено мен по име тогава в операцията, която беше за източването на милиони долари от кредитни карти и печатането на фалшиви долари. Има го писмено.

Всички знаят кой е Васил Божков, всички знаят, че аз тогава арестувах неговата група на Бай Добри и той ме вкара в съдружие. Това са неща, които хората ги знаят, просто се отвлича вниманието на тема, която....

Въпросът е, че изводът на доклада, може би го пропускаме, защото глобалният извод е какви сделки правят САЩ в света в своя бърз и неудържим стремеж да получат помощ във войната срещу тероризма. Вие съюзник ли сте на Съединените щати във войната срещу тероризма.

Това е безспорно, но тук така... Вижте, не може да не ме притеснява или ласкае, не знам коя дума е по-точната в случая, защото там се казва, че аз съм докарал американските военни бази в България.

Да, и ви грешат, че сте вътрешен министър. Всъщност това е заради имиджа ви на по-известен човек от вътрешния министър.

А всъщност всеки българин знае, че тази бази идват с ратификация на парламента, а там аз нямам един депутат и един главен секретар на МВР няма никакви властови функции. Има Министерски съвет, президент, парламент, просто хубаво е от една страна, че моята скромна личност е описана и като гангстер, и като партньор на президента на Съединените щати.

Не, вие сте описан като човек, който е разрешил базите в България.

Моля?

Като човекът, който е разрешил военните бази на САЩ в България. Така излиза от статията.

Да, и че аз съм основният партньор на президента на САЩ.

А така ли е? Има ли такова нещо?

Колкото едното е вярно, толкова и другото, сиреч и двете са неверни твърдения.

А всъщност Бойко Борисов ли е най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма?

Ами сега човек не знае на кое да се радва, на кое да плаче. И затова аз единственото, което мога да направя е да спра да коментирам на тази тема. Няма нещо, в това, което е казано днес, което българското общество да не знае за мен. Няма нещо, което аз да не съм твърдял и да съм отричал когато и да било. С Румен Николов, с Алексей Петров от 1982 година някъде сме състезатели и треньори, и деятели в каратето в България.

Сега поддържате ли връзки с хората, споменати в статията на Стайн?

С Алексей Петров се виждаме и в момента. Той стана доктор на науките, написа книги, доцентура готви. Даже сутринта ми се обади и казва: „А бе, Бойко, кога съм бил аз шеф на ВИС?”

С другите? Примерно с Младен Михалев-Маджо, който се издирва, за да отиде в съда и предложи конферентна връзка?

С тях се познавам от спорта, защото те бяха едни от най-добрите борци в България. Залите ни на каратето и на борбата на стадион „Герена” бяха една до друга.

Ще ви задам същия въпрос, който е зададен и на Джеф Стайн: Защо статията излиза точно сега?

Ами вижте, аз повтарям, вие нито веднъж не коментирахте доклада на американското правителство, в който има толкова тревожни неща – за прането на пари, за производството на наркотици в България. Значи от страна, която е на трето място в света по задържано количество наркотици, се превръщаме в производител – това не се коментира. А се коментира 1997 година или 1995 година с кого съм се бил в спортните зали. Самият факт, че няма данни като кмет на София, като главен секретар, дори тук прочетох сутринта, а не Алексей ми каза, и за „Булгартабак”. Вие знаете кой го взе „Булгартабак”, как аз ще го взема. И ще водя преговори пък за „Булгартабак”.

Тук не се цитира нищо за яхтен скандал, по тези огромни корупционни сделки – за „Балкан”, за „Кремиковци”, за „Сапио”, за тези РМД-та и разграбването на държавата.

Добре, вие си представяте вашите кандидат-депутати за Европарламента и в същото време се говори за това. Някаква връзка не правите ли?

Ама, разбира се, иначе с какво ще ги чуем тук българските политици. Именно проектът ГЕРБ разбива статуквото. То е видно и ясно. И с тези млади хора, с тези лица, които ще променят политиката в България и вчера бяха представени в листа на ГЕРБ, мисля, че шансовете ни са огромни. А и това най-вече, вижте винаги съм твърдял, че в момента има четворна коалиция. Тогава, когато примерно за БСП не е удобно да коментира нещо, защото те примерно вече две години са на власт, пускат своите приятели от ДСБ, които уж като десни започват да ме коментират те. И обратното, спрат ли те, започва Румен Овчаров и неговата компания примерно.

В същото време никой не коментира от тях за „Атака”, за управлението на правителството, видяхте смешния вот, който направиха, едва шейсет души събраха опозицията в България и то в тази опозиция влизат и депутатите, с които работя аз, там влизат и депутатите от „Атака”. Проектът на статуквото е то да се запази в този си вид. Единствените, които могат реално да го разчупят, това сме ние.

Съществува ли разработка, заговор, компромат, наречен „Генерала”? Работят ли повечето партии и някои лидери срещу генерала?

Вижте, ако имаше, ако имаше нещо ново във всичките тези писания щях да се притесня ли да го коментирам, но преди два-три месеца същите тези хора пуснаха снимка, на която аз съм с държавния глава Тодор Живков и с държавния глава Георги Първанов като компромат. Сега излиза, че работейки осем години с президента на САЩ, това също е лошо.

Не те излязоха две информации всъщност, едната информация е, че сте гангстер, другата е, че сте ченге. Едната идва от Америка, от Стайн, другата идва от Атанасов, ченге и гангстер едновременно.

Ами да де, те по принцип са едни и същи хората, които ги пускат тези работи.

Кои са те?

Ами, те си казват имената, излизат и говорят. Би ли могло шеф на контраразузнаването, ако има доклад да не го даде на прокурора? Или да не уведоми тогава президента Стоянов, шеф на НСБОП е бил Кирил Радев, след това Румен Миланов. Заместник на НСБОП е бил Краси Младенов. Тези хора или сега са при мен, или Кирил Радев например дойде на представянето ми като кмет на София. Те ако има такива доклади, защо не са ги пуснали, защо не са ги казали?

Държал ли ви е шлифера генерал Атанасов?

Вижте единственият начин да се отрази, да свети, да го чуват хората, това е да се занимава с мен. И това е тяхна медийна тактика. По какъв начин, с каква политика, с какво решение за българското общество вчера хората щяха да чуят в новините Атанасов? С кое, с кое биха го запомнили?

А и днес даже ми казаха, че пишело, че и с Майкъл Чорни съм бил съдружник. При положение, че ние подписахме заповедите му да не може да влиза в България. А по времето на ген. Атанасов той направи умишлено незаконосъобразни заповеди, за да паднат в съда. И това не е от некомпетентност, защото там има добри юристи, а с умисъл.

Защо оставихте тогава ген Атанасов, когато бяхте заедно? Тогава явно сте били познати, приятели и колеги. В смисъл държал ли ви е шлифера? Вие казахте, че той ви е обслужвал едва ли не.

Министър Петканов може да каже, че сме стигали до скандали в неговия кабинет за сегашния шеф на НСС Иван Драшков и за Атанасов. Аз на всяка цена исках да ги оставя, за да има именно приемственост в работата на МВР. И месеци наред ги държах.

А Петканов е искал да ги махне?

А истината е, че президентът Първанов, като стана, в Търговище се видяхме, и той каза просто на всяка цена трябва да се смени Атанасов.

Не разбрах, кой искаше да смени Атанасов тогава, Първанов или Петканов, или и двамата?

Знаете, че за де се смени шеф на НСС се предлага от Министерски съвет на президента.

Така, и Първанов ви помоли да смените Атанасов?

Вижте, господин Първанов разговаря тогава с него за всичките тези клевети, които беше написал тогава Атанасов срещу Богомил Бонев, срещу Бакърджиев и едни президент като Петър Стоянов падна именно заради подобни досиета, доклади, които му бяха тикнати в ръцете от Атанасов, Атанасов му ги тикна. Благодарение на докладите на г-н Атанасов, които тогава уличаваха в корупция бившия вътрешен министър, бившия вицепремиер, и много хора и се оказаха пълни лъжи, и затова знаете какво се случи с президента Стоянов. Това ви е позната история. Тя се повтаря.

И все пак вие тогава само колегиално ли задържахте Атанасов?

Единствено и само.

И все пак съжалявате ли сега?

Не, аз не съжалявам, защото с изключение на него всички тогавашни колеги, които тогава защитавах, продължават или да носят службата, или да работят честно и почтено.

Сега притеснява ли ви нещо при отварянето на досиетата?

Мен ли?

Да.

Искам да се знае, че ако дясно-центристкият ГЕРБ успее, всички досиета ще бъдат незабавно отворени. А моето досие започва с: „Дядо му е враг на народната власт, монархо-фашист, Борисов да не се допуска до ръководни постове.” Това го е дала Държавна сигурност за мен.

Благодаря ви господин Борисов, имате ли да кажете още нещо?

Вижте, с цялото си уважение към предаването и към медиите, ако всяка статия пет дни се коментира по този начин, в която твърденията са много лесно проверими – там се казва за 28 политически убийства, има ли 28 политически убийства? Ако се каже за кое, веднага колегите от МВР ще извадят разработките и какво сме правили по този въпрос. Тук се казва, че аз пряко съм организирал полетите на ЦРУ за антитерористични операции.

Със затворници...

Ами по летищата има радари, има книги има хора, Ще се намери някой да каже: „Кацна самолет, отвлякоха терористи, закараха ги в Гуантанамо или където и да било.” Мога ли аз да организирам полети над България?

Не знам....

А всъщност рискът къде е? Рискът е, че всички тези неща могат да бъдат приети сериозно и от Ал Кайда.

В смисъл?

Ами, ако в България има един човек, който е помагал на Съединените щати да отвличат техни хора, да ги превозват над България, да имат затвори за тях, ако той е довел военните бази, те ме правят мишена по този начин. Правят ме мишена на Ал Кайда като човека на Буш, които му изпълнява мръсните неща в региона.

В същото време чисто политически българинът е мнителен. Той сега след пет дни ще забрави за какво става въпрос, но ще има „А бе неговия часовник ли откраднаха или той беше откраднал часовник? Ама нещо се говори за Борисов и американците”.

Така е.

Ами това е всъщност целта на целия този донос. Ако този материал, който излиза десетки пъти по сайтове български беше излязъл пак в България, никой нямаше да му обърне никакво внимание, но когато излезе в едно електронно списание, аз искам то да е най-голямото и най-сериозното в света, но то списание, Това не е доклад на Държавния департамент. И в това се казва, че аз съм основният партньор на Пентагона, ЦРУ и КГБ.

А така ли е? И говорите ли с Джордж Буш? Защото остава впечатление в този доклад, че вие си говорите всеки ден с Джордж Буш.

Единствено президенти и премиери си говорят с него. Сигурен съм, че Джордж Буш не ми е срещал името, а и трудно се сеща къде е България, мен ако ме питате, но това е много пикантно, много добре звучи. Ето и вчера министър Петканов казва: Няма в касата досие на Борисов”. Само че вече по новините България слуша, че за мене имало досие, което стои четири години в касата.

Добре, защо не осъдите Атанасов?

Защото това е неговата цел, когато говори срещу мен, цяла България слуша....

Нали вярваме в институциите? Осъдете го, за да стане ясно: Съдът казва няма досие, няма досие. И ще се разбере.

Имам толкова много работа, да се занимавам с тях просто....

Добре, благодаря ви, г-н Борисов.

Пожелавам им успех и да са живи и здрави с тази политика. Благодарение на нея, няма дясно-центристка страна в българското общество. Благодарение на нея. И дори да ме съсипят, и дори да ме няма, те никога няма да бъдат водещи в държавата.