Барабанистът от Rammstein ексклузивно пред Дарик
Барабанистът от Rammstein ексклузивно пред Дарик / снимки: Yoshi5000

Rammstein взривиха зала Белград Арена в Сърбия. Най-популярната германска група изнесе първия си концерт в западната ни съседка на 20 март. Той е част от турнето им, което промотира най-новия албум на групата Liebe ist für alle da, който излезе миналата година. Концертът в сръбската столица се организира от българската промоутърска агенция Balkan Entertainment заедно с Марсел Аврам. Малко преди да започне шоуто в Белград, барабанистът на Rammstein Кристоф Шнайдер даде специално интервю за Дарик.


Преди всичко, как се чувстваш на Балканите? Доста по-различно е от Западна Европа.

Да, различно е. Напълно различно. Всъщност от доста време чакаме да дойдем тук, защото обичаме такива места. Ние самите сме от Източна Германия. Знаем какво е да живееш по време на комунистически режим. Те все още са обвързани с тези години, като например архитектурата, тези градове са много различни. Въпреки че вече започват да заприличват на западните, те все още имат своя уникален характер. Усеща се различният манталитет на хората, различната храна, дори има и различна миризма. Всичко е уникално. Ние имахме възможността да прекараме малко повече време тук - вчера например се поразходихме и видяхме много прекрасни места.

Харесаха ли ти тези различни неща?

О, да, разбира се.

Защо решихте да кръстите бандата на нещо, свързано с авиокатастрофа? Не е ли малко тъжно?

Става дума за град в Германия, където има авиобаза наречена Рамщайн - именно там е станал инцидентът. Написахме и песен за него и точно затова кръстихме групата Rammstein. Тежките банди имат нужда от тежки имена. Провокативни имена, точно като Rammstein.

Познаваш ли някого от роднините на жертвите?

Не, не. В тази песен ние не се подиграваме със загиналите. Описваме какво се е случило. Направихме го по артистичен начин, точно както правим нашата музика. Мисля, че това е нещо много нормално.

Помниш ли първите си барабани?

Ооо, да, разбира се. Първите ми барабани ги направих сам от алуминиеви кутии. Трябваше да съм доста креативен. Тогава нямах пари да си купя, просто нямаше как, а и времената бяха различни. Но наистина ми е приятно да си спомням за тези моменти. Мина известно време, докато си взема истински и качествени барабани.

Кое е най-странното нещо, което фен някога е правил за теб?

Фен?

Да. Предполагам, че имате доста луди фенове.

Не чак толкова луди, все пак не сме някоя момчешка банда и нямаме фенове, които да ни дебнат пред хотела и да пищят през цялото време. Имаме си, разбира се, фенове и повечето от тях са съвсем нормални. Искат да се снимаме, искат автографи, искат да видят шоуто ни и всякакви подобни неща. Понякога обаче има и такива, които ти пишат странни писма...

Например?

Например странни истории. Понякога ми е трудно да ги чета, защото ми разказват личните си истории. Друг път са и много приятни - казват ти "Музиката ви ме поддържа жив, помогна ми в много тежки моменти" или пък "Заради вас все още живея"... такива неща. Но не съм имал някаква по-странна случа с фен, като да са ме следили или нещо подобно.

Кое е най-глупавото нещо, което си чувал за себе си или бандата? Предполагам, че доста журналисти са казвали лъжи за вас...

Мога да преживея много неща, които те казват, и за които не ми пука. Но когато казват, че ние сме глупава банда и не знаем какво правим, тогава се чувствам отчасти неразбран.

Но вие сте световно известни.


Да, именно затова няма как да сме чак толкова глупави. Много е лесно да говориш така, ако не харесваш нещо. Тогава казваш просто "Те са тъпи".

Много хора не харесаха вашия последен албум. Имам предвид, че той беше забранен за лица под 18 години в Германия, видеоклипът към песента Pussy пък беше свален от редица сайтове. Толкова скандално ли беше всичко?

Ние знаехме, че това е клип, който няма как да бъде показан по MTV и затова го качихме на специален сайт. Помислихме си, че това е едно ново и изключително преживяване за нас. Имахме тази песен и шанса да заснемем този клип. Той не беше наша идея, но определено я харесахме. Това, което не ни хареса беше, че албумът беше цензуриран в Германия. Тогава можеха да цензурират и всеки друг албум, който сме правили. Песента Ich tu dir weh не е нещо по-различно от това, което Rammstein някога са правили. Тя е нещо съвсем обичайно за групата. Това е шестият ни албум и бяхме доста учудени, че е точно той е цензуриран. Това определено не ни помогна. Трябваше да го преиздадем без тази песен, а пък всички хора искаха диска с нея на него. Имаше доста стрес. Аз мисля, че албумът е добър по начина, по който го направихме. Сега в Германия той има само десет песни, но пък е доста оригинален. За мен това е един добър албум.

Цялото интервю с барабаниста на Rammstein четете и слушайте в Zar.bg

Барабанистът от Rammstein ексклузивно пред Дарик
netinfo