Анастасия Мозер: Политиката не е мръсна работа, хората в нея понякога са мръсници
Анастасия Мозер: Политиката не е мръсна работа, хората в нея понякога са мръсници / Sofia Photo Agency, архив
Анастасия Мозер: Политиката не е мръсна работа, а хората в нея понякога са мръсници
40014
Анастасия Мозер: Политиката не е мръсна работа, а хората в нея понякога са мръсници
  • Анастасия Мозер: Политиката не е мръсна работа, а хората в нея понякога са мръсници

Демократичните сили да си сътрудничат за изборите наесен, такъв призив отправи към партиите в дясно Анастасия Мозер, която реши да се оттегли от активната политика и вече трети ден не е лидер на обединените земеделци. На конгрес в събота те избраха Петя Ставрева на поста, която и самата Мозер подкрепи за мястото. Тя не се изкушава от президентския пост, но казва, че може и дама да го заеме. Анастасия Мозер смята да живее основно в САЩ, но ще идва от време на време тук. Сега, като човек с повече свободно време ще пише книга за семейството си.

Ето какво още каза в интервю за Дарик Анастасия Мозер.

Аз винаги съм поощрявала жените да заемат високи постове в организациите и в политиката, и както виждате, по света много добре са се справили и са оставили едно голямо име - Индира Ганди, Маргарет Тачър и в Европа президенти, президентки и т.н., които се справят много добре със задълженията си. Така, че аз си отивам от този пост, но оставам редови член на тази организация дотогава, докато тя остане на позициите, за които сме работили вече толкова години. Не само ние, ами и хората преди нас.

Като казахте, че стоите зад това жените да заемат такива отговорни постове, дали пък не е време България да има жена президент, понеже много дискусия има около изборите, които предстоят?

Да, защо не, стига да има подходяща, достойна кандидатура. Защото не е само въпрос да си кандидат, трябва да си вещ в това, което можеш и искаш да направиш. Защото във всяко едно отношение, аз като казвам, че подкрепям издигането на жени, то е на такива, които мислят, могат достойно да изпълнят своите задължения. В политиката много често жените са по-активни. Може би защото считат, че трябва да доказват себе си малко повече и това не е само тук, това е навсякъде. И в Америка е също така.

Г-жа Кунева е, така, спрягано име, все още незаявено официално. Струва ли ви се тя подходяща кандидатура?

Тя е един много фин човек, не мога да кажа, че тя защити интересите на земеделския производител по време на преговорите за членството ни в ЕС. Напротив, ние бяхме, така, доста недоволни от квотите, издействани по това време, но, както казват, има възможност тези неща да се поправят.

Може ли според вас жена да победи Бойко Борисов на президентски избори, ако той все пак се реши да се кандидатира, как мислите?

О, не знам, много от хората не искат да спрат и да се замислят в много отношения и така, че не мога, не искам да говоря за това как ще постъпи българският гласоподавател, който вече няколко пъти се лъже. И затова вместо да върви по-напред, той не само, че тъпче на едно място, но върви надолу, защото в една държава, където не е имало увеличение на заплати, на пенсии, които са мизерни, вече няколко години, не може да се похвали. . . а цените на стоките вървят нагоре, по някакъв баснословен начин, така трудно би могло да се оправдае. Но ще видим какво ще реши българският гласоподавател и какви други кандидати ще има.

В Борисов ли се излъга на последните парламентарни избори?

Както виждате, все още много от обещанията, които той даде преди изборите, не се осъществиха. Разбира се, една държава, за да дава, трябва да има. Но за да има, икономиката трябва да работи. А икономиката не работи особено добре, защото само тя дава доходи.

Вие имате ли доверие на сегашното управление от това, което виждате?

Бих искала да имам доверие, но не мога да кажа, че имам големи надежди в това отношение. Аз имам доста добър политически нюх и все вярвам, че това, което се говори, ще стане действителност, но за жалост не мога да кажа, че това е положението, защото, пак да спомена, че никой досега не ми се е похвалил, че живее много добре. Защото аз се движа сред обикновени хора, не говорим за тези, които имат много пари и които се чудят какво да ги правят и в какви глупости да ги влагат.

Казвате, че имате силен политически нюх. . .

Да.

. . . какво ви подсказва той, ще има ли предсрочни избори. . .

Не.

. . . Защото тук често се говори за това?

Не мисля, че ще има предсрочни избори, защото мисля, че Бойко Борисов е завладял въображението на много български граждани и със своя, така, много убедителен и решителен тон обещава, че ще разреши всички въпроси, и аз му желая успех в тази насока.

През океана обаче как виждате разрешаването на въпросите, защото наскоро си дойдохте?

Да, през океана нищо не се вижда. И американските медии много рядко споменават нещо. Аз съжалявам, защото и в Америка нещата не са лесни, и там има безработица, и там цените, но не така главоломно, като тук, растат, защото там все пак имат един стандарт на живот, който са постигнали и който им помага да преодоляват нещата малко по-лесно.

В Щатите ли ще се установите?

Вероятно, но аз и редовно имам намерение да идвам и тук, разбира се, защото имам много приятели и много познати, и аз много бях трогната с какво добро чувство ме посрещат всички сега, като дойдох пак тук, което показва, че не съм оставила много лош спомен. Поне искам да мисля у добрите хора. А лошите хора, то си е за тяхна сметка.

Вие виждала ли сте се някога като президент. . .

Не.

Не ви е изкушавало?

Не, не ме изкушава, никак не ме изкушава, въпреки че са ми споменавали, както и за посланици и т.н., но не. Аз мисля, че вече моята. . . пак ще кажа, ако бях с двадесетина години по-млада, не за президентско място и т. н., защото аз не съм амбициозен човек. Аз попаднах в политиката, защото ме извикаха.

С какво ще се занимавате?

С много неща, но се надявам може би да седна и с някакво писание да се занимавам. Защото има все пак през тези години минали, пък и по. . . целият живот на моето семейство е нещо доста необикновено и се надявам, че ще имам, така, куража да напиша нещо по този въпрос, ако не за себе си, то поне за другите около мен. Не мога да си взема себе си чак толкова насериозно, за да мисля, че всеки ще се интересува, въпреки че определено интерес има, но ще видим. Но ще видим.

Добре.

Първо, ще си почина малко, защото не е лесно да си в политиката. Спокойствието е нещо много важно и действително малко ми се успокои животът.

Как си обяснявате, хем хората казват политиката е мръсна работа, хем мераклии много?

А, не, не, тя политиката... хората са мръсници по някой път в политиката. Да, мераклии, защото мислят, че като влязат в политиката, ще крадат така, както виждат някои други да крадат. И това е наистина самата действителност. А в политиката се влиза, за да служиш на този народ и да направиш нещо за него. Имало е и такива хора.