Александър Лилов: Премиерът трябва да направи предложение за промени в правителството
Александър Лилов: Премиерът трябва да направи предложение за промени в правителството / netinfo

Резултатът за БСП на евровота е голям кръвоизлив за партията, това каза в интервю за Дарик радио Александър Лилов. Той очаква от премиера и лидер на БСП персонални промени в кабинета и смяна не само на червени министри. Лилов настоява социалното да надделява над либералното в управлението.

Ето какво още каза Александър Лилов за Дарик

Ако трябва да бъда лаконично ясен, очаквам две основни реакции. Първо, промяна на политиката, сериозна промяна, главно в областта на социалните проблеми. Трябва втората половина на мандата да бъде свързана с подобряване на жизненото равнище, с подобряване на онези области, които имат най-пряко отношение към живота на хората - доходи, пенсии, здравеопазване, образование. Ако не настъпят такива промени, аз смятам, че трябва да говорим за неадекватна реакция на тези избори, на сигналите и знаците, които тези избори дадоха на БСП и на управлението.

Втората реакция - промени в правителството, политическа отговорност от съответните ръководни личности в БСП, които имат пряко отношение към причините, поради които се получи този срив в електората на БСП. Това са 700 хиляди гласа. Колкото и голяма партия да сме, колкото и голям да е нашият електорат, това е голям кръвоизлив. Следователно трябва да поемат съответните колеги, другари, господа своята политическа отговорност. Ако те самите не са готови да го направят, това нещо трябва да го поиска партията, да го поиска Висшият съвет, да го поиска председателят на Висшия съвет. Инициативата се очаква най-вече от председателя на партията и от премиера на страната. Смятам, че той е на ход.

Вие казахте да подпише оставката на г-н Овчаров, Корнелия Нинова също да бъде освободена и председателят...

Висшият съвет...

...на изборния щаб. Това са...

Да, това е засега, което не означава, че дотук се затваря изчерпването на въпросите. Ако реагира адекватно ръководството, ако реагира адекватно премиерът на промени и политиката, тогава той има нашата категорична подкрепа. Аз подчертавам това.

Вчера макар от Рим той даде подобна заявка, загатна, че предстоят промени...

Да се надяваме...

...в кабинета...

Да се надяваме. Ако той направи това, подкрепата за него е категорична. Ако не го направи, не може да разчита на нашата подкрепа.

Вероятно имате предвид, че тези промени в кабинета трябва да доведат до промяна в политиката в тези сектори, за които говорихте. Значи ли това, че трябва да бъдат сменени министрите на...

Е, аз сега не...

...социалната политика, на здравеопазване, на образованието?

...не бих желал да коментирам този въпрос, въпреки че имам своето мнение по тях. Това е компетентност на премиера. Аз мога да коментирам вашия въпрос, след като чуя предложенията на премиера.

Отчитате ли грешки в политиката на червени министри, министри от...

О, разбира се...

...квотата на БСП?

Разбира се. Вижте, това не е най-страшното, че има грешки. Въобще на земята няма безгрешни хора, те са на друго място. Въпросът е какво представлява политиката. Това, което мен ме безпокои, е, че социалната политика, която оферира БСП преди изборите, няма нищо общо със социалната политика, която провеждаме след изборите. Това е недопустимо.

Понеже не искате да говорите с имена, само да кажем - трябва да има смяна и на червени министри.

В дадения случай премиерът трябва да направи предложение не само за червени министри, а за такива промени в правителството, които ще гарантират едно по-силно управление и едно ориентиране на управлението към решаването на социалните проблеми, което означава, че става дума за цялото управление.

Ако не се предприемат такива действия, какви биха били последствията? Казахте - много слабости ще претърпи...

Ако те не реагират адекватно, те трябва да очакват продължение на този срив в доверието на хората към политиката и към политиците на прехода.

На местния и...

А най-вероятно този срив...

...парламентарния вот.

...ще кулминира първо в есенните избори, местните избори, и ще достигне развръзката си на парламентарните избори. Такава перспектива се очертава.

Г-н Лилов, кой направи БСП заложник на ДПС в управлението, каквато позиция има лявото крило?

Е, БСП не би могла да бъде заложник на ДПС. Все пак зад БСП стоят 115 години, стоят изпитания, много големи, за да бъде тя така лесно превзета и направена заложник. Аз не мисля, че в момента БСП е заложник на ДПС. Но има в отношенията неща, които не са приемливи. Ако искате да бъда конкретен, аз например смятам, че не е приемлив жестът, който беше направен онази вечер на пресконференциите. Защо ние трябва да получаваме тези дарове от ДПС? Ами, ето, ние се движим от това кой какви гласове е получил на изборите и никой друг не може да ни прави първи, втори или трети.

Предвид и скандала, съмненията за корупция, изобщо цялата ситуация, този резултат и ако не се вземат тези адекватни мерки, за които говори лявото крило, възможно ли е да се стигне до предсрочни парламентарни избори, за каквито вече настоява новопоявилата се партия ГЕРБ, и съответно възможно ли е БСП да...

Тези избори...

...претърпи сериозен крах?

...са за европарламент и те не могат да решават вътрешнополитическите проблеми на България. Сегашното управление е формирано от легитимни, свободни, демократични избори. От друга страна обаче, сигналите, които изпраща избирателят сега на управляващата коалиция, са толкова сериозни и толкова значими, че е странно, ако не реагира на тях правителството и партиите. Така че аз не поставям под въпрос нито стабилността на правителството, то е стабилно, тъй като тази стабилност се определя от парламентарните избори, миналите, и второ, неговата структура също е стабилна. И трите партии не са заинтересовани от дестабилизиране на управлението - нито БСП, нито НДСВ, нито ДПС.

Тоест не виждате хипотези...

Опозицията не е в състояние да го дестабилизира. Следователно въпросът е не стабилно или нестабилно е това правителство, въпросът е тази политика трябва ли да продължи, или в нея са необходими корекции. Моето мнение и мнението на левицата е, че има вопиюща необходимост от нова политика.