Адвокат Лулчева: Семейството на Брендо няма лична охрана
Адвокат Лулчева: Семейството на Брендо няма лична охрана / снимка: БГНЕС, aрхив

Брендо не се е страхувал за живота си, а семейството му никога не е имало лична охрана. Това заяви в интервю за предаването „МеждУредие" по Дарик адвоката на Евелин Банев Ина Лулчева. Тя обясни, че не се е чувала с клиента си по повод случилото се, тъй като в момента Банев е в затвора в Италия, където е подсъдим по дело за трафик на наркотици. Лулчева каза, че е силно изненадана от липсата на коментар до този час на някого от полицията или прокуратурата. В момента не е безвластие, ние имаме правителство и макар и в оставка, то носи отговорност към нас и дължи отговори, коментира Ина Лулчева. Ето какво още каза тя по повод отвличането на 12-годишната дъщеря на Евелин Банев- Брендо:


Успяхте ли вече да разговаряте с вашия клиент, къде е той в момента, в Софийския затвор ли е или в Италия? Изобщо чухте ли се след случилото се?

Той е в Италия и не съм се чула с него.

Не смятате, че трябва да го направите или ситуацията не налага?

Вие как си представяте, че става контактът в италиански затвор? Ако може да ми съдействате, ще се чуя.

Ние нямахме точна информация къде е той в момента, затова...

Той е в Италия и както тук, така и там още повече, контактите не са както вие да ми се обадите на мен.

Дали обаче тази ситуация налага той да бъде разпитан?

Питайте полицията и прокуратурата. Аз съм много изненадана. Обикновено, като има някакво такова събитие, имаме много лица, които се появяват от полицията и прокуратурата да коментират. Сега няма никой. Питайте тях. Защо мен? Аз не разследвам.

Дали смятате, че би било редно? Права сте наистина, че тук по-скоро...

Ами вие смятате ли, че е редно?

Абсолютно.

Ами и аз така смятам. Ние с вас мислим еднакво, въпросът е тези, които разследват, дали искат да разследват наистина или не.

Как си обяснявате тази пасивност?

Не, не знам дали е пасивност. Аз не знам дали са го търсили. Надявам се да го направят. Надявам се, че няма да се жертва едно дете в името на някакви други битки.

Те и събитията в държавата в момента малко пообъркаха реда или може би пък публичните изяви.

Аз смятам, че детето трябва да се постави над много събития.

Онова, което поне може да ни кажете, от това, с което разполагате с информация като негов защитник, имало ли е сигнали за заплахи срещу него, за някого от семейството му?

Не.

Нямало е или вие нямате такава информация?

Не е имало, нямам информация да е имало заплахи нито срещу него, нито срещу семейството му. Вие знаете, че той първо от една година е задържан, така че, както казаха, нали си спомняте кой каза, че затворът бил най-сигурното място.

Помним.

Така че той е задържан. Аз от няколко години го защитавам. Никога не се е движил с охрана нито той, нито бившата му съпруга, нито децата.

Останах с впечатление от онова, което изтече в медиите от тази сутрин насам, че детето е било един вид охранявано или поне охраната е предала детето на шофьора за училище. Затова се замислих, че може би охраната е била знак за някакви заплахи.

Шофьор е едно. Охрана, може да минете да видите, не знам дали имат на къщата охрана, но ако има, това е с 90 процента от къщите в околностите на София някъде има жива охрана, защото са непрекъснато подложени на кражби. Охрана, която да е лична, която да ги охранява при движението им, охрана в този смисъл, в който сме свикнали да виждаме, нямаха и нямат.

Бившата съпруга на Евелин Банев Моника Добринова също доколкото знам е ваш клиент. Те в какви отношения са, поддържат ли връзка и изобщо вие успяхте ли да се чуете с нея?

Не мога да говоря за отношенията между хората. Не мога да коментирам това.

Дали с нея успяхте да се чуете дотолкова, доколкото тази ситуация в момента е малко по-различна и може би имат притеснения за сигурността си?

Това не е плод на коментар. Аз се обадих, за да й изкажа изключителното си съчувствие за цялата ситуация и изключително възмущение, защото най-долнопробното, нечовешко и неокачествимо отношение е да си отмъщаваш на някого чрез детето му.

От тази сутрин се заговори върнаха ли се „Наглите" на терен?

Защо смятате, че са си отивали?

По едно време изпълнителната власт и от МВР това послание налагаше.

Нека да излязат сега да кажат какво става. Питайте ги тях какво става сега. Онзи ден някой искал да отвлича Азис, днес отвличат дете, други се палят.

Вашето съмнение е, че по-скоро тези групи не са си отишли, а не толкова, че ситуацията на безвластие...

Аз не знам дали е имало такива групи. В момента не е безвластие. Ние имаме правителство, което е на власт. То е в оставка, но е на власт и ни дължи тази власт.

Дължи ни отговори и по случващото се.

Дължи ни отговори и има отговорност към нас, защото това, че са подали оставка, не означава, че могат обидено да погледнат и да кажат „Няма повече да ви обръщаме внимание, защото не ни харесвате достатъчно". Те може да са в оставка, но са правителство и не са сменени. И нека да дадат отговорите какво става. А не да ни обясняват къде полицейска акция е задържала някого, защото да употребяваш груба сила е най-лесното.

Имаше едни информации, не знам доколко са верни, бяха изтекли в медиите, че Евелин Банев се страхувал за живота си и в затвора. Доколко е споделял с вас?

Не ми е споделял такова нещо. Не ми е споделял да се страхува за живота си в затвора. В затвора той беше на нормален режим, аз съм го виждала докато беше в България. Не ми е известно да е имал такива притеснения.

Връзка по-скоро между делото и това отвличане ли трябва да се търси или някакви други бизнес интереси и какво ли още не... Трудно е да гадаем в една подобна ситуация.

По никакъв начин не виждам никаква връзка с делото. Защото делото, по което тук имаше присъда на първа инстанция, е за това, че група, която е действала в Италия, била дала пари, които да се перат от него. Той никога не е имал обвинения за наркотици, за наркотрафици или въобще за каквото и да било. Данни обаче, че тази група му е дала парите, пък по делото нямаше. Както беше не неочаквано за нас, тази присъда нормално беше произнесена като осъдителна, защото вие знаете, че когато нещо в чужбина става срещу български граждани, тук не могат да кажат, че той е невинен, защото после ни упрекват. Пък съдът е подложен на толкова много критики, че очевидно това притеснява.

Говорите за Брюксел.

Не, не само за Брюксел, за всеки. Даже не толкова и говоренето от Брюксел, колкото вътрешно ние си го говорим. Нали мога да напомня за САПАРД. Кой говори, че било безобразие, че са оправдани, а пък имало осъдени в Германия? Това не го говореха от Брюксел, тук се говореше.

Е, имаше там един-двама представители на...

Е, може, то навсякъде има. Но основното говорене беше в България.

Права сте, че ние тук разчепквахме казуса далеч по-детайлно.

Да.

Колеги ми припомнят вероятно цитат или реплика на Евелин Банев, че на процеса в Италия ще направи разкрития кой му е правил политически чадър в България. Дано цитирям точно. Може ли да има нещо общо това, което се случи днес, с една подобна не точно заплаха от негова страна, но обещание за разкрития?

Аз не съм чула той да е казал такова нещо. Не знам откъде са го извадили.

Направих уговорката, че не цитирам точно. Но дали някой се бои от това, което той би разкрил по-скоро?

Не мога да ви кажа. Ако някой му е правил политически чадър, така се твърди и се притеснява от разкритията му, значи кръгът е ясно очертан. Ако това е вярно, значи това е някой, който може да прави политически чадър.

И се бои съответно да не бъде разкрит?

Аз ви казвам, че чувам това за първи път от вас, аз не съм чувала от него това нещо. Но ако има такава хипотеза, поне имаме някакво очертаване на възможности.

Каква е процедурата оттук насетне, ако той наистина трябва, както си говорим, да бъде разпитан за случващото се?

Няма пречка български разследващи да отидат в Италия и да го разпитат.

Това е начинът.

И се надявам това да стане, както се казва, още утре.

Защото събитията налагат и бърза реакция. Това е не само отвличане, но и едно дете. Вие отправихте призива си по-ясно и по-бързо да чуем какво се върши от страна на властите.

Да, да чуем този път какво се върши.