/ БТА
Избирателната активност на изборите за Европейски парламент в Испания към 14:00 ч. в неделя, 9 юни, е 27.71%, гласувалите са 6 844 399.

Националният център за данни на Испания публикува първи данни за избирателна активност в 14:00 ч., следващите и последни данни преди края на изборния ден в 20:00 ч. се очакват в 18:00 ч. 

Избирателната активност на евроизборите в Испания към 14:00 ч. прес 2019 е била 37.74%. 

На пресконференция в 10:30 ч., Националният център за данни съобщи, че гласуването за евродепутати в Испания протича съвсем нормално от старта на изборния ден в 9:00 ч.

Три избирателни секции са открити в българското посолство в Мадрид на 9 юни. Българите имат възможност да гласуват с машина или на хартия на изборите за Европейски парламент и на българските предсрочни парламентарни избори. Изборният ден започна с негодувание от страна на избирателите заради неработещи машини за гласуване. След инструкции от ЦИК, машините бяха поправени и отново вкарани в употреба.

Гласуването продължава нормално, все повече хора се стичат да гласуват.

Още в началото на изборния ден една от машините започна да принтира само една бюлетина. Машината позволява гласуване и за двата избора заедно, но е започнала да дава възможност само за единия. Гласоподавателка разказа, че не е единствената, която е имала проблема. Тя изрази мнение, че нейният глас и този на много други може да бъдат преброени като невалидни. 

Скоро след това гласуването с машина беше спряно и продължи само с бюлетини, а недоволни българи останаха да наблюдават дали машинното гласуване ще бъде възстановено и дали това ще стане по установен ред. 

След като секционната избирателна комисия получи инструкции от ЦИК, машината беше поправена. Гласуването с машина продължи и хора се струпаха да видят първата гласоподавателка, гласуваща на поправената машина, за да се уверят, че действително работи. 

След успешното гласуване на машина повече хора се наредиха на опашка да гласуват по този начин. Вторият гласоподавател наблюдаван от множеството също гласува успешно и изрази мнение, че предпочита машинния вот и е гласувал безпроблемно. 

След 12:00 на обяд, броят българи изявили желание да гласуват значително се увеличи. Най-дълга е опашката за гласуване на машина
Българка, която живее в Мадрид вече повече от 25 години с цялото си семейство - деца и внуци, сподели, че е гласувала на всички избори до момента и смята, че днес гласуващите са повече от обичайното. Разказа, че харесва живота си в Испания и устроеността на държавата и се надява, че и в България ще стане по-добре, защото държавата и българите са прекрасни, но политиците не са. Според нея българската политика се нуждае от антипода на сегашното разедниение - обединение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Йоанна Воденова/БТА