/ БТА
Две секции са разкрити за вота 2 в 1 за българите в Люксембург. В тях са се регистрирали 108 наши сънародници. Много други обаче идват на място без регистрация и подават декларация, за да упражнят правото си на глас, видя репортер на БТА. 

Едната от секциите е в столицата – гр. Люксембург, а другата е в градчето Щрасен, в централната част на страната. Tе отвориха врати в 7 часа местно време и ще останат отворени до 20 ч. (8:00 - 21:00 ч. българско време). 

Гласуването протича спокойно, казаха за БТА от комисията на секцията в столицата. До 11 ч. преди обед правото си на глас бяха упражнили около 50 души. 

“Обикновено има голям интерес“, посочиха от секцията, а това беше видно от опашката, която се извиваше още в сутрешните часове на неделния ден.

Гласува се с хартиена бюлетина и на машина. Избирателите предпочитат машинното гласуване, уточниха секционните членове.
Част от хората избираха да гласуват само за национален парламент, а ще дадат гласа си на европейските избори за люксембургските листи.

Шейсет българи са се регистрирали да гласуват за люксембургските листи за евродепутати. Законите в страната позволяват и на граждани на други европейски страни, които живеят в Люксембург да гласуват за техните кандидати. 

„Дойдох да гласувам за една по-силна и по-стабилна България“, каза на излизане от изборната секция една от българките, упражнили правото си на глас.

По данни на Евростат за 2023 г. в Люксембург живеят 1969 българи. На европейските избори през 2019 г. правото си на глас в единствената тогава люксембургска секция упражниха 401 наши сънародници.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Валерия Динкова/БТА