Трябват повече европейски елементи в кампанията за евровота през май
Трябват повече европейски елементи в кампанията за евровота през май / снимка: БГНЕС, архив
Трябват повече европейски елементи в кампанията за евровота през май
71913
Трябват повече европейски елементи в кампанията за евровота през май
  • Трябват повече европейски елементи в кампанията за евровота през май

Гражданите трябва да гласуват и да изберат хората, които ще представляват страната ни в Европейския съюз в следващите пет години. За това апелира ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев по време на среща с възпитаници от Националната гимназия по древни езици и култури. Заедно със зрелостниците той обсъди редица въпроси, свързани с европейската политика по отношение на енергетиката и социалните дейности, както и нестихващата криза в Украйна. Според Златев най-важното за предстоящите избори е открития и честен диалог между политическите опоненти.

Председателят на Европейската комисия у нас Огнян Златев призова зрелостниците, които за първи път ще могат да гласуват да упражнят това свое право.

„Ще могат да видят с очите си как участват в процеса на избирането на хората, които взимат решенията за всички граждани на ЕС. Призовавам хората да излязат и да гласуват, защото това е най-яркото проявление на едно от основните права на всички нас като граждани на Европейския съюз, а именно правото да избираме и да бъдем избирани. И да няма утре коментари „от нас нищо не зависи, защо да ходим изобщо да гласуваме”. Не е така, всичко зависи от нас”, коментира той.

Златев допълни още, че тази година по време на предизборната кампания, европейските водачи на основните политически движения ще водят публичен дебат, а след вота ще бъдат излъчени президент и председател, избрани от европейските граждани.

„Много е важно да проследим този дебат, който ще се състои на 15 май. Това ще бъде един дебат между основните политически партии на европейско равнище. Така че всеки един гласоподавател ще направи своя информиран избор след като чуе дебата”, допълни той.

Златев настоява предстоящата предизборна кампания у нас да минава под знака на добрия тон и да бъде насочена повече към европейските теми.

„На мен лично би ме се искало да има малко повече европейски елементи в кампанията,  която вече е започнала при нас. Като че ли националният елемент е преобладаваща, хубаво е да имаме повече европейски теми. За мен беше радостно да чуя, че тези млади хора ги вълнуват неща, които са от значение за целия ЕС - енергетиката, кризата в Сирия, Украйна”, уточни още ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас.

Златев допълни, че Европейската комисия е осведомена за скандала със злоупотребите на лични данни в списъци на ЦИК и предстои да изпрати своето становище.