Момчил Неков смятал да не се отказва и да замине за Европарламента
Момчил Неков смятал да не се отказва и да замине за Европарламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Момчил Неков смятал да не се отказва и да замине за Европарламента
72740
Момчил Неков смятал да не се отказва и да замине за Европарламента
  • Момчил Неков смятал да не се отказва и да замине за Европарламента

След като 15-ят в листата на БСП за евроизборите Момчил Неков измести водачът й и лидер на партията Сергей Станишев, благодарение на преференциалният вот, се появи информация че осмият Александър Симов може да се нареди втори или трети в листата. Към момента обаче преференциите на Симов не стигат, за да измести Петър Курумбашев.

На „Позитано" 20 малко преди 18:00 ч. завърши и заседанието на парламентарната група на БСП, на което се очакваше да бъдат засегнати горещите теми от последните няколко дни - какво прави БСП след загубата на изборите, ще се иска ли оставка на ръководства и конкретно на лидера на партията Сергей Станишев, както и за изненадата от вота, а именно номер 15 - Момчил Неков, който на практика измести водача в листата на БСП, благодарение на преференциалния вот.

Единственото обаче, което е било обсъдено днес, е утрешното заседание на парламента. Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че от депутатите от Атака няма постъпили заявления с молба да отсъстват от заседанието, но открехна вратичката, като каза, че очаква всякакви изненади. Не конкретизира дали има предвид отсъствие на депутати, които не са подали заявление.

Другата гореща тема е преференциалният вот, който премести номер 15 в листата - Момчил Неков на първо място и измести Сергей Станишев. Големият въпрос беше дали той ще се съгласи да отиде в Европарламента, или не, тъй като голяма част от преференциалния вот се дължи на объркване на избирателите, които освен 15-ти номер за партията БСП, са посочили и номер 15 пред преференциалния вот за кандидатите и така са качили Неков на първо място.

Пред Дарик вчера той заяви, че първо иска да обсъди ситуацията на „Позитано" 20, след което да даде изявление.

По информация на Дарик той няма никакво намерение да се отказва от депутатското си място в Европейския парламент и е категоричен, че ще замине като евродепутат от България. Това съобщи лично депутатът от левицата Страхил Ангелов, който допълни, че имал възможност да разговаря с него. Народният представител каза още, че не знае да има натиск от страна на ръководството на столетница Неков сам да се откаже. Ангелов пожела на Неков да е жив и здрав.

„Нямам информация за натиск от страна на Централното ръководство. Имах възможност да разговарям с него и той каза, че ще отиде в Европарламента. Градският съвет застана зад него единодушно. Даде се шанс на един млад човек, пожелавам му успех и на добър час. Лидерът на БСП все още не съм го виждал, най-вероятно ще се прибере довечера. Когато се прибере, ще говорим какво ще правим оттук нататък. Момчил отива в Европарламента. Да е жив и здрав, желая му всичко най-добро", заяви Ангелов.

Председателят на градския съвет на БСП Калоян Паргов потвърди, че Момчил Неков има намерение да замине евродепутат. Той допълни, че не знае да има натиск най-младият кандидат да се откаже, но не коментира подробности с мотива, че все още се прави анализ на ситуацията.

„Момчил е пълнолетен и това решение трябва да го вземе той без натиск от каквато и да е посока. Няма натиск и доколкото ме е информирал неговото решение е да приеме мандата. Темата Момчил Неков не е предмет на това заседание. Тук говорим за анализ на най-голямата партийна организация. Оставките не са тема. Решението на въпросите не се персонализира с оставки, включително и с моята оставка. Момчил Неков беше в залата. Имаше преференции, Изборният кодекс го е предвидил", каза още председателят на Градския съвет на БСП Калоян Паргов.

През деня се появи още една информация за разместване в листата. Осмият в нея Александър Симов, който все пак е събрал голям брой преференции, но недостатъчно, за да се качи по-нагоре. През деня информацията беше, че се качва на второ или трето място в листата, но по-късно беше опровергано от Мая Манолова, която заяви, че той е събрал едва 2%.

Данните все още не са окончателни, тъй като преброяването продължава, но поне на този етап с тези проценти няма как да измести Петър Курумбашев.