/ БГНЕС
"Задаваха въпроси във връзка с нашите идеи за съдебна реформа през конституцията, през новоприетия закон, който предвиди промени в НПК. Също така те се интересуваха какво точно предвиждаме в конституцията.

Обяснихме, че има идея за създаване на два малки съвета – един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, като в съвета, предвиден за съдиите засега се предвижда мнозинство на членовете съдии, избрани от съдии, за да се пресече възможността за политическо влияние на законодателната власт над съдебната."

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев след изслушване в Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент в Страсбург, Франция.

Европарламентът все пак ще изслуша Гешев, въпреки опозицията на ЕНП

Дечев обяви, че е запознал членовете
на Мониторинговата група с „трескавото активност от страна на главния прокурор през последните няколко седмици".

Обяснихме, че тази активност на главния прокурор принципно е необходима, но точно в настоящия контекст тя буди известни съмнения за пристрастност, тъй като за много от случаите, за които той проявява тази активност, ние знаем фактите от години и някак си той беше сляп и глух за тях. Не само той в лично качество, но като че ли и институцията, за която той отговаряше", каза заместник-министърът на правосъдието.

Очаквайте подробности.
БГНЕС