Зрелостници атакуваха Министерството на образованието
Зрелостници атакуваха Министерството на образованието / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Около 200 зрелостници атакуваха сградата на Министерството на образованието и науката. Те протестират срещу задължителните зрелостни изпити, които трябва да се проведат тази учебна година.

Учениците, които нахлуха в сградата на министерството, са от различни училища. Общували са си по Интернет и така са се уговорили да се съберат в 13 часа.

Зрелостниците посрещнаха министър Вълчев с викове „Оставка” и освирквания, на които той каза, че не се обижда. Първоначално учениците се оплакаха от учителската стачка и обвиниха министъра, че пета седмица не може да се справи с този проблем. Дванайстокласниците се оплакаха още, че учат по различен учебен план, че трябва да се готвят за кандидатстудентски изпити, както и че частните уроци били много скъпи.

Даниел Вълчев им обясни, че матурите на няколко пъти през годините са били отлагани, а законът от доста време предвижда тяхното въвеждане. Министърът предложи на учениците да се срещне втори път с тях, но след като приключи ефективната стачка на учителите.