Зорница Русинова
Зорница Русинова / БГНЕС
Мобилизирахме средства през оперативна програма, оттам ще осигурим по 1000 лева допълнителни за медиците. До края на седмицата се надяваме да бъдат преведени. Тези пари не натоварват бюджета, а минимум 14 хил. души ще бъдат възнаградени по тази линия. Това включва и немедицински лица. Това заяви в ефира на NOVA зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

За общините са отпуснати 20 млн. лева по програмата Домашен патронаж, която е насочена за самотно живеещите възрастните. Всяка община, която има такъв проект, може да анексира и да получи допълнителни средства.

Социалният министър: 1300 безработни са се регистрирали само за ден

Темата за безработица е тема още от първия ден на извънредното положение. След социалната следва икономическа криза. Трябваше да направим промени в Кодекса на труда, за
някои хора да работят дистанционно от вкъщи.

Другият пакет от мерки е насочен към бизнеса. Засега темпът на нарастване на безработицата от 20 февруари към март е само с 0,3 процентни пункта.

Сачева: Всеки, който иска да е полезен, може да помогне на свой възрастен съсед (ВИДЕО)

"Следващият пакет от мерки е търсене на резерви в европейските фондове. България има уверение от Европейската комисия, че ще има достатъчно гъвкавост за преразпределяне на ресурсите. Този пакет ще е насочен към по-широк кръг от фирми, които да не допускат безработицата", обясни Русинова.

По думите ѝ поемането на 60% от заплатата на служителите в затруднени компании в дадени отрасли не е универсалното средство, което може да е панацея. Тъй като в този диапазон не влиза промишлеността, Русинова заяви, че правителството търси и обсъжда варианти как да бъде разширен обсегът на икономически сектори, които ще могат да получат подобно финансово облекчение.
NOVA