„Бременните жени са най-уязвими. Независимо от карантината, те трябва да ходят на прегледи“, призова още социалният министър
„За първия месец от кризата имаме всичко налично. Имаме различни сценарии. Работим по това да въвлечем и други служби към социалния патронаж. В краен случай ще има и доброволци. Ако в даден момент, имаме нужда от още хора, ще обявим публично телефон, на който да се свържат с нас. На този етап всеки, който иска да бъде полезен, може да помогне на свой възрастен съсед“, заяви в извънредното студио на NOVACOVID-19”: ЗАЕДНО СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„В момента фонд „Безработица“ има достатъчно ресурси. Ще има и специално постановление на МС, в което ще можем да видим критериите за фирмите, които могат да кандидатстват. В закона няма да бъде написано, че работодателят ни може да ни изпрати в принудителен платен отпуск. Нашата цел е да запазим работните места. Затова пускаме и схемата за заплащане на работната заплата в размер на 60 към 40“, каза още Сачева.

Тя коментира и какво да правят родителите, чиито деца не са на градина и няма кой да ги гледа. „Всеки случай е много индивидуален. Те биха могли да ползват неплатен отпуск. Даваме възможности за използване на детски кътове, но към момента сме спрели услугата. Обсъждали сме идеята да се открият защитени детски градини и училища. На този етап най-доброто решение е да търсят помощ от близки“, поясни социалният министър.

Бременните жени са най-уязвими. Независимо от карантината, те трябва да ходят на прегледи“, заключи Сачева.

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.
NOVA