Зорана Михайлович
Зорана Михайлович / БГНЕС
Изграждането на газовия интерконектор с България е приоритет за Сърбия, тъй като дава възможност за диверсификация на доставките, каза днес министърът на минната промишленост и енергетиката Зорана Михайлович в сутрешното предаване на сръбската телевизия Хепи.

На Сърбия й липсва свързаността с региона. Тя трябва да се свърже с Босна, с България, с Хърватия, защото това е важно за нас. Със сигурност в бъдеще ще се използва газ. Повече доставчици на газ означава по-сигурна икономика. Изграждането на междусистемна връзка с България е най-важният проект за нас, каза Михайлович.

По повод вчерашния телефонен разговор между сръбския президент Александър Вучич и руския президент Владимир Путин, след който стана ясно, че  Сърбия ще сключи тригодишен договор за руски газ при благоприятни за Белград цени, сръбската министърка на енергетиката коментира, че е много добре, че има такъв договор, тъй като той означа спокойна зима.

Цената е добра, както и периодът от три години, колкото каза президентът, че ще бъде в сила договорът. Ще получим 2,2 милиарда кубични метра газ на цена около 400 долара, която ще зависи от цената на петрола, каза Михайлович, цитирана от Танюг.

Тя допълни, че ще има преговори с Газпром за останалото нужно количество, но получената цена е най-ниската в сравнение с много страни в Европа и отбеляза, че някои съседни на Сърбия страни вече имат проблеми.
БТА