Зимата няма да ни изненадва, увери новото ръководство на НАПИ
Зимата няма да ни изненадва, увери новото ръководство на НАПИ / Sofia Photo Agency

Национална агенция „Пътна инфраструктура” е подготвена да създаде добра организация за движение при зимни условия, съобщи новият изпълнителен директор на Янко Янков. За първи път всички автомагистрали у нас са освободени от ремонти, а на 12 декември ще бъде отворен за двупосочно движение пътен възел „Коритна” на автомагистрала „Хемус”, обяви ръководството на агенцията.

Според новото ръководство на НАПИ подготовката за зимата включва пуснатия за движение проход Хаинбоаз, затварянето на прохода Шипка за тежкотоварни автомобили, обясни Дончо Атанасов от дирекция "Оперативен контрол". "Средства, които обикновено агенцията изразходва за зимно поддържане варират между 25 млн. лева и 30 млн. лева, а ако зимата се окаже тежка, средствата ще нараснат", допълни Атанасов.

За организацията на движението при зимни условия ще отговаря и Министерството на вътрешните работи по силата на сключено споразумение. Според него МВР ще съдейства за временното спиране на движението на тежкотоварни автомобили по ключови точки на трасетата, които трябва да бъдат опесъчени.

Атанасов призова гражданите да подават сигнали, свързани с пътната обстановка на горещата телефонна линия на НАПИ и да спазват организацията при зимни условия.