Жълтите депутати опитват да бламират царя за ВСС
Жълтите депутати опитват да бламират царя за ВСС / netinfo
Жълтите депутати не гласуваха предложенията на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски за членове на Висшия съдебен съвет, стана ясно след заседание на парламентарната група този следобед. Утре парламентът трябва да избере своите 11 представители във ВСС.


Повечето жълти депутати не бяха много разговорливи след края на заседанието. Дарик научи, че царят одобрил три имена за членове на съвета – това на председателя на жълтата парламентарна група Анелия Мингова, на Костадинка Наумова от Софийски градски съд и Стойко Стоев, съдия от Военноапелативния съд. В групата ги научили след телефонно обаждане. Повечето жълти депутати, обаче поискали предложените от лидера имена да бъдат гласувани поименно, а не да се приемат за сведение и така да бъдат внесени в деловодството на парламента, както настоявали близки до царя народни избраници.

В крайна сметка надделяло виждането на панайотките сред трите имена, да бъде включено и четвърто – това на колегата им от групата Илко Димитров, а Симеон Сакскобургготски да избере последно кои ще са тримата от квотата на НДСВ.

На заседание тази вечер пък ще бъдат одобрени петте предложения на левицата. Вероятно представителите на ДПС ще са трима, ако се откажат от идеята апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов да е от квотата им, защото партньорите не го одобрявали.