Скандал заради заплахи в парламента. Журналист твърди, че е заплашван от член на Съвета за електронни медии (СЕМ), след зададен въпрос по време на заседание на парламентарната комисия по културата.
 
Случаят е от миналата седмица, но за него се разбра едва днес, след като беше разпространен аудио запис от разговора.
 
На записа се чува как Бетина Жотева, която е член на СЕМ, казва на журналистът Къдринка Къдринова: "Много внимателно, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал", съобщава NOVA.
 
Острите думи идват, след като Жотева е попитана откъде знае, че външният ни министър Екатерина Захариева е "за" закриването на "Радио България".
 
Къдринка Къдринова пише в изданието на Съюза на българските журналисти (СБЖ) и е от част от Сдружението на испаноговорящите журналисти в България. Тя твърди, че от достоверен източник знае, че Жотева е разговаряла за това с испаноезичен посланик.
 
Самата Бетина Жотева отрича това да се е случвало. "Нито Екатерина Захариева е говорила с мен по какъвто и да е било повод, нито аз съм говорила с нея за съдбата на "Радио България", нито съм се срещала с испаноезични посланици. Естествено, подскочих като ужилена до тавана. Това е една много долна инсинуация, изключително грозна", коментира тя.
 
"Това не е по никакъв начин разпространение на фалшива информация, както се опитва да тълкува Бетина Жотева. Задала съм въпрос. Тя е тази, която може да опровергае, потвърди или коментира. Аз съм журналист, който може да пита всичко. Не виждам провокация", заяви от своя страна Къдринка Къдринова.
 
Бетина Жотева обясни, че вече е подала жалба в прокуратурата. "Говорила съм с адвокати. Ще я съдя дълго и упорито", категорична е тя.
 
Самата Къдринка Къдринова обаче не вижда как Бетина Жотева ще се аргументира пред съда. "Аз мисля, че свободата на медиите все още съществува в нашата страна.  Отправянето на заплахи при зададен въпрос е нарушение на основите на журналистическата етика особено от член на регулаторен орган", коментира тя и обясни, че вече е сезирала за случая Етичната комисия на Съюза на българските журналисти.
nova.bg