Жертви на организираната престъпност настояха за равни права с престъпниците
Жертви на организираната престъпност настояха за равни права с престъпниците / Sofia Photo Agency, архив
Жертви на организираната престъпност настояха за равни права с престъпниците
47802
Жертви на организираната престъпност настояха за равни права с престъпниците
  • Жертви на организираната престъпност настояха за равни права с престъпниците

Жертви на организираната престъпност настояват за законодателни промени, които да установят правата им и да гарантират справедливи съдебни процеси срещу престъпниците. Част от основните свидетели по делата срещу „Наглите", „Килърите", „Октопода" и други учредяват гражданско движение за защита „Св. Георги". В него до момента членуват около 30 души, сред които бизнесменът Ангел Бончев, Красимир Цанев - баща на отвлечения Илиян Цанев, Катрин Маркова, майка на момче, което също стана жертва на похитители, журналистът Огнян Стефанов, Георги Цветанов и Пламен Устинов.

Според тях правата им на потърпевши не се спазват, а поведението на адвокати и подсъдими в съдебната зала е агресивно.

Правата на жертвите на организираната престъпност в България не са достатъчно познати и не е ясно доколко се спазват. Това заявиха учредителите на гражданското движение „Св. Георги". По думите на пребития през 2008 г. журналист Огнян Стефанов няма баланс между правата на обвиняемите и жертвите на престъпления: „Това не е някаква приумица и някаква прищявка да създадем някакво си движение, което да намери начин да изразява някакви свои виждания, нищо подобно. Всички хора, които участваха в създаването на това движение, са преживели такива ужаси, с увереност мога да кажа, които някои от тук присъстващите въобще не могат да си представят".

По думите на Катрин Маркова, майка на отвлечено преди няколко години малолетно момче, обясни, че никой от жертвите на организираната престъпност не може да спи спокойно, докато съдебните дела се точат и не е ясно дали обвиняемите по случая „Наглите" няма да бъдат пуснати на свобода.

От сдружението заявиха, че ще търсят отговорност за това, че престъпните групи не са разследвани навреме. По думите им ако няма справедливи присъди, ще търсят правата си в съда в Страсбург.