Европейският съюз ще повиши своята сигурност с приемането на България в Шенгенското пространство, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с хърватския външен министър Гордан Гърлич Радман.

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия е на официално посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. 

Смятаме, че България вече трябва да бъде в Шенгенското пространство, отбеляза Гордан Гърлич Радман. Той изрази подкрепата на Хърватия и за членството на страната ни в Еврозоната.

Желязков поздрави Хърватия с членството й в Шенген и Еврозоната. Той благодари за подкрепата, която България получава и на която разчита за постигане на тези цели. Приемането на решение за присъединяване на България към Шенген по време на предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС остава наш основен приоритет и високо ще оценим подкрепата на Хърватия през следващите няколко месеца, добави председателят на парламента.

Габриел: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген

Приемането на България в Шенгенското пространство ще бъде не само признание за усилията, които сме положили, за да изпълним критериите за членство, то ще направи външните граници на ЕС по-сигурни, подчерта Росен Желязков. Председателят на Народното събрание отбеляза, че практическото сътрудничество по линия на страните от Западните Балкани ще допринесе за укрепване на неговата стабилност и сигурност.

Руската агресия в Украйна изведе на преден план нуждата от диверсификация на енергийните доставки в ЕС, посочи председателят на парламента. България, подобно на Хърватия, участва активно в изпълнението на важни стратегически инфраструктурни инициативи на ЕС, осигуряващи успешна диверсификация, подчерта Росен Желязков и отбеляза предприетите от страната ни мерки за подобряване на енергийната свързаност – пускането в експлоатация на интерконектор с Гърция и работата по интерконектор със Сърбия.