/ БТА
Трябва да изградим заедно агрохранителна верига с участието на всички производители". 

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването втория земеделския форум „От фермата до твоята трапезата" в Сандански.

„Конкретно за тези, които си представят продуктите на това изложение, трябва да се погрижим да имат постоянни пазари, където да реализират своите прекрасни продукти", добави той.

Министърът сподели, че е много силно впечатлен от изложението, което показва пътя от полето до трапезата. Това е истината и това ще бъде новата политика на Министерството на земеделието и храните, защото силата тръгва от долу на горе.

БТА

Форумът „От фермата до трапезата" се реализира съвместно от Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма, Областната дирекция „Земеделие" – Благоевград, Югозападното държавно предприятие, общини от Югозападна България и Националното сдружение на общините в Република България.

В официалното откриване на изложението участва и кметът на Сандански Атанас Стоянов и областният управител на Благоевград Стоян Христов.

В рамките на два дни повече от петдесет земеделски производители ще представят продукцията си на форума. Всички посетители ще могат да опитат и закупят местни традиционни продукти, произведени от земеделци от района.

Участие във второто издание на събитието вземат и Местните инициативни групи от Сандански, Разлог и Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово.

БТА

По време на посещението си министър Кирил Вътев проведе и работна среща с кметове, заместник-кметове и представители на местната власт на общини от региона. На срещата той постави въпроси свързани с некоректното ползване на пасища от общините, което е във вреда на българското животновъдство, Мораториумът за земеделски земи непотърсени от наследници т.нар. „бели петна" и други актуални проблеми.

Той призова между изпълнителната и местната власт да има комуникация и синхрон и заедно да се решават проблемите на българските земеделски производители и животновъди. 
БГНЕС