Здравната карта готова до месец
Здравната карта готова до месец / снимкa: Sofia Photo Agency
Националната здравна карта ще бъде готова до края на март, съобщи министърът на здравеопазването Евгений Желев в Пазарджик, където откри двете обновени детски отделения в областната многопрофилна болница.

Според министър Желев, лекарите не трябва да се ползват със специални преференции в приватизацията на здравните заведения и това не е предвидено в закона. Здравният министър застана зад тезата, че правилата в приватизационния процес на болниците и ДКЦ-тата трябва да са ясни и открити.

Бум на детски пневмонии има в Пазарджик. Само в детското отделение на областната многопрофилна болница са настанени 63 деца с диагноза бронхопневмония, сред тях има и кърмачета, съобщи директорът д-р Петко Митев. Заради взрива на протичащите с усложнения остри респираторни заболявания в болницата са разкрити временно допълнителни легла.

Двете открити отделения, които осигуряват непрекъсната 24-часова медицинска помощ на децата от цялата Пазарджишка област, бяха ремонтирани за 200 хиляди лева, отпуснати от здравното министерство. Средно в тях се лекуват 3000 деца, от които 350 в Интензивния сектор на второ детско отделение. Персоналът им включва 14 лекари с придобита основна специалност „Детски болести”, специалисти по хематология, гастроентерология, нефрология, алергология, физиотерапия и инфекциозни болести; 25 сестри и 12 санитари.