Затворник нагълта пирони, иска да го върнат в Пловдив
Затворник нагълта пирони, иска да го върнат в Пловдив / DarikNews.bg, архив

Затворник се нагълтал с пирони в знак на протест срещу лошите условия в Пазарджишкия затвор и с искане да бъде върнат в Пловдивския, където е лежал допреди около месец и половина. Мехмед Райнов Михайлов, който изтърпява ефективна присъда от 6 г. и 8 месеца за грабеж, протестира по този начин и от отношението към него в Пазарджик.

Инцидентът е станал вчера, потвърди Сашка Андрекова от пресцентъра на министерството на правосъдието. Според нея първоначално разпространената информация за 12 пирона е преувеличена. При направен лекарски преглед в стомаха на лишения от свобода са открити няколко малки метални предмета. Предполага се, че са пирони. Назначена му е процедура, за да може да ги изхвърли по естествен път.

Крайната форма на протест няма да му помогне за преместването. За целта е трябвало да подаде заявление до Главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията", но до момента той не е депозирал молба и съответно няма нито положителен, нито отрицателен отговор, твърдят от управлението на местата за лишаване от свобода.

Директорът на Пазарджишкия затвор Веселин Коцев каза, че няма право да коментира въпроса с медии. За вас това може да е новина, но при нас е всекидневие, каза той. Но отказа да обясни какво кара хората зад решетките да предприемат толкова крайни мерки.

25-годишният Мехмед е рекордьор по извършени кражби и грабежи - в обемистото му досие са вписани над 85 подобни престъпления. За повечето не е осъждан, тъй като са извършени, преди да е навършил 18. Официално му се водят само няколко присъди - за хулиганство, кражби, грабежи и за закана за убийство.

В момента лежи за грабеж от три деца сираци. Нападнал ги миналата година и ги заставил да заложат джиесемите си, за които взел 80 лева. От едно от момчетата взел и 250 лева, след като го заплашил с нож.