/ iStock/Getty Images
Предприети са мерки за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехника, информират от МВР.

Проверките се извършват в цялата страна по разпореждане на директора на ГДНП, а целта е гарантиране на спокойствието на гражданите и предотвратяване на инциденти с пиротехника по време на предстоящите празници. Инспектор Иван Игнатов от сектор „Контрол над общоопасните средства“ в ГДНП съобщи, че контролът се осъществява от средата на декември. 

Засилен е контролът на тържищата и търговските обекти, за да не се допусне незаконна продажба. Следи се и за неправомерна употреба на пиротехнически изделия.

Инспектор Игнатов напомни, че законът забранява ползването на пиротехника в транспортни средства, училища, детски градини, социални заведения, болници, храмове, манастири и затворени помещения, освен тези от категория F1. Той напомни, че на деца под 12 години е забранена продажбата и употребата на изделия от категория F1 (ниска степен на опасност и нисък шум). 

Категория F2 (средна степен на опасност и нисък шум) е забранени за продажба на деца под 16 години, изделията от категория F3 (средна степен на опасност, предназначени за боравене на открито) са забранени за ненавършилите 18-годишна възраст, а тези от категория F4 са предназначени за продажба само на хора, имащи разрешение за професионално боравене с пиротехника.

Игнатов добави, че по време на миналогодишните празници от полицейските служители са извършени над 4000 проверки. Установени са били 40 нарушения. За 39 от тях са съставени актове, а за 1 е образувано досъдебно производство. 

Благодарение на усилията на униформените не е допуснат инцидент със смъртен случай, но е имало 8 инцидента с ранени.