/ ThinkStock/Getty Images
Последните резултати от изследването на питейната вода в община Димитровград показват отклонения по показателя "естествен уран" в мрежата на село Върбица, съобщи областната администрация в Хасково.

Това е показала протоколирана проба в Националния център по радиология и радиационна защита от 11 май.

Забраняват за пиене и водата в с. Върбица заради уран

В тази връзка се ограничава ползването на вода за питейни нужди във Върбица. Водата обаче може да бъде ползвана без проблем за хигиенни цели, гласи още съобщението на администрацията.

РЗИ в Хасково е издала предписание на управителя на ВиК-Димитровград за осигуряване на питейна вода - бутилирана или от водоноски, за населението на селото. При получаване на нови резултати периодично ще бъде предоставяна информация.

Радиацията в хасковската вода остава висока

Временната парламентарна комисия за установяване на причините за наличие на уран във водата на Хасково ще проведе открито заседание в Областна администрация - Хасково идния понеделник от 16.00 ч., съобщава още пресслужбата на администрацията.

В работата се предвижда да участват главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, кметовете на Хасково и Димитровград, управителите на ВиК дружествата и експерти от компетентните ведомства.