/ Thinkstock/Getty Images
Препоръката питейната вода в Хасково да не се използва за консумация заради наличие на уран се превърна в забрана. Днес от здравното министерство информираха, че последните резултати от анализираните проби в Националния център по радиобиология и радиационна защита не дават основание да се преустанови забраната за ползване на питейната вода в Хасково за пиене и готвене. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели, като къпане и миене, посочват от ведомството.

Борисов за урана: Пак плашат населението
 
Единични проби на водата в Хасково при краен потребител към момента имат отклонения по показател уран, информира заместник здравният министър Галин Каменов. Това е и причината днес от министерството да оповестят, че забраната за консумацията на вода остава:
 
"Първият сигнал към министерството беше на 4-ти, на 7-ми министерството беше уведомено за ситуацията в Хасково и на следващия работен ден се направи работна група в министерството, която даде ясни препоръки за действията в Хасково. Непосредствено след това, на следващия ден беше създадена междуведомствена група с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда, на здравеопазването и след това последователно след изследвания бяха отстранени всякакви рискове за населението. На 13-ти беше препоръчано на населението да не използва водата за питейни нужди. На 18-ти сондажните кладенци бяха спрени и в момента ситуацията в Хасково по отношение на показателите на питейна вода са съвсем единични проби, които имат леки отклонения. Ние очакваме и е възможно да постигнем връщане на ситуацията преди 4 април", посочиха от ведомството.

МЗ: Не се отчитат повишени стойности на уран във водата в Хасково
 
По искане на междуведомствената група ВиК – Хасково трябва да предостави информация в дългосрочен план за мерките, които ще предприеме за осигуряване на питейна вода в града в достатъчно количество и с качество, съответстващо на нормативните изисквания.