Хасково вода
Хасково вода / БГНЕС, архив
Заради отклонения по показателя естествен уран, на основание протокол за контрол от НЦРРЗ от 11.05.2017г. се забранява за пиене и водата в димитровградското село Върбица, информират от хасковската областна управа. Отклонението е засечено при последните резултати от изследването на питейната вода в Димитровградска община. Населението на с. Върбица не трябва да използва водата за питейни нужди и приготвяне на храна, като тя може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели -къпане и миене.

РЗИ-Хасково вчера е издала предписание №76 на  управителя на „ВиК” ООД-Димитровград за осигуряване на вода за питейни нужди на хората от с. Върбица- бутилирана или с водоноски/. Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати, уверяват от областната администрация.

ВиК-Димитровград осигурява водоноска за населението на с. Върбица, което се снабдява с вода от собствен източник- кладенец, разположен в началото на селото. В понеделник ще бъде направена и нова проба, като резултатите от нея се очаква да бъдат готови до края на идната седмица. Отклонението в нормата за уран е минимално, което налага и повторното изследване, коментираха от общината в Димитровград.Кметът на село Върбица също е уведомен да предприеме мерки за информиране и на населението.

Във връзка с последните резултати от изследванията на питейната вода в община Димитровград,  както и с продължаващите изследвания тази във водоизточниците в Хасково и Димитровград, областният управител Станислав Дечев и председателят на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите Георги Колев обсъдиха възможността комисията да проведе изнесено заседание в Хасково. Председателят на Временната комисия Георги Колев свиква открито заседание в Хасково на 15 май, понеделник, от 16 часа, в зала „Марица“ на областната администрация. В работата на Комисията ще участват главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, кметовете на общините Хасково и Димитровград, управителите на ВиК- дружествата от двете общини, експерти от всички ведомства, които имат отношение към опазване здравето на хората, съобщават още от областната управа.