Не е задължително един продукт да съдържа яйца, за да се нарече майонеза. Това обясни пред Нова телевизия д-р Камен Николов от Агенцията по храните.
Оказва се, че за да се нарече майонеза, основната съставка, която трябва да съдържа, е растително масло.
Стряскащи данни за продуктите в майонезата
„Майонезата спада към емулгираните сосове. Основната съставка, която трябва да съдържа майонезата, е растителното масло - слънчогледово, рапично, царевично, няма значение. В този основен субстрат трябва да се емулгират някакви други съставки", обясни д-р Камен Николов.
Производител: Майонеза без яйца и олио не трябва да се нарича майонеза
По думите му оттук нататък рецептата е различна, защото няма запазена марка за този продукт.
снимка: ThinkStock/Getty Images
Източник: Нова телевизия