/ БГНЕС
Парламентът отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за защита на личните данни. Държавният глава оспори въвеждането на критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Ветото беше отхвърлено в отсъствието на депутатите от БСП.
 
В мотивите си държавният глава посочва, че с формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател, следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху закона за личните данни
 
В пленарната зала от ГЕРБ контрираха с мотива, че по конституция личният живот е неприкосновен и правото на информираност не може да бъде в разрез с гражданските права.
 
Депутатът от партията Маноил Манев реши да се обърне задочно към БСП:
 
„Колеги от БСП, отказахте ли се от вашия президент? Защо ви няма в залата, за да защитавате неговото вето? Или защото нямате доводи, или защото ви е срам от това конюнктурно, популистко и без нито един довод вето“.
 
Президентът Радев наложи вето на разпоредба от закона за личните данни

И ако Манев се обръщаше към липсващите социалистите, Десислава Атанасова реши да се обърне направо към президента:
 
Уважаеми господин президент, сега е време да докажете, че сте принципен човек и да освободите вашия представител в Комисията по защита от дискриминация - господин Кичашки, защото той вече е осъден на последна инстанция. Да освободите и вашия правен съветник - господин Цеков, защото той вече е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни. Вярвам, че сте принципен човек. В противен случай ще изглежда като пореден висш пилотаж в лицемерието“.
 
Днес депутатите от левицата не бяха в парламента, тъй като обявиха, че го напускат и искат предсрочни избори.