Ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев
Ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев / БГНЕС
Искането беше отхвърлено
Защитата на Цветан Василев поиска от спецсъда да отстрани ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев от делото КТБ. Адвокат Лазар Карадалиев цитира интервюта и изказвания на Гешев пред медиите, които по думите на защитника били тенденциозни. В началото на май започват разпитите на свидетели делото за фалита на КТБ, реши спецсъдът, след като цял ден изслушваше всички "За" и "Против" старта на същинския процес.

Карадалиев отново припомни тезата си, че има допуснати нарушения от разследващите още в самото начало, когато Василев е бил в Австрия и е можело да бъде разпитан.

Съдът не се съгласи с тезата за отвода на Гешев.

27 февруари: Специализираният съд даде ход на делото за КТБ

Поне час съдът ще мисли по искането на Карадалиев за връщане на делото. Адвокатът настоя, че разследването трябвало да си остане в градската прокуратура в столицата.
Защитата изрази съмнение и за това как е прилаган принципът на случайно разпределение на делата в прокуратурата.

Сръбските власти връчили призовката на Цветан Василев

Част от защитната стратегия на Цветан Василев е да се придаде политически оттенък на делото КТБ, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Представянето на случая като казус, в който се използва законът Магнитски, цели защитна теза, каза Гешев и заяви, че умишлено Василев не се явявал в съда. Престоят му в Сърбия е част от стратегията. По думите му е отпаднало съмнението, че банкерът няма връзка със защитниците си.

Гешев: КТБ е най-голямата финансова измама в новата българска история

Гешев отрече теорията на защитата, че материали от разследването са били унищожавани.

Следващото заседание по делото ще е на 9 май. Тогава трябва да бъде прочетен обвинителният акт, който в своя съкратен вариант е 600 страници. След това ще са разпитите на свидетели и експерти.
БТА