Прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура
Прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура / БГНЕС, архив
Специализираният наказателен съд даде ход на делото за КТБ, то ще се води при отсъствието на основния обвиняем Цветан Василев. В момента се провежда разпоредителното заседание по делото, като в него трябва да се изчистят евентуални процесуални пречки, които нарушават правата на подсъдимите.

Адвокатите на бившия банкер Цветан Василев изразиха позиция, че той е нередовно призован и поискаха делото да бъде отложено. Те отбелязаха, че има процедурни нарушения от страна на сръбските власти, които със съдебна поръчка от България са му връчили документите по делото, както и че Василев не е получил и не се е запознал с гражданския иск по делото.

Сръбските власти връчили призовката на Цветан Василев

Представителите на държавното обвинение, сред които е и ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев заявиха, че няма пречки делото да започне като допълниха, че Цветан Василев е редовно призован и фактът, че в момента срещу него се води дело по екстрадиция в Сърбия не е причина той да не се яви на днешното заседание.

След едночасово съвещание съдът определи, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание. Според съда Василев е редовно призован и ако той иска да присъства лично по делото, би могъл да заяви пред сръбските власти, че иска да бъде екстрадиран у нас.

Разследването за КТБ приключи: 18 са обвиняемите

Съдът определи, че няма пречка делото да се води в отсъствието на Василев и допълни, че не е налице непреодолима правна и фактическа пречка за неявяването му.
БТА