/ БГНЕС
Бившият министър на правосъдието Крум Зарков коментира във Facebook дебата на членовете на ВСС, които единодушно отложиха назначаването на съдия, който да разследва главния прокурор по новия механизъм.

Не назначиха съдия, който да разследва главния прокурор

Вижте цялата публикация на Крум Зарков без редакторска намеса:

"След дебат, в който споделиха своите раздвоения и колебания, членовете на Висшия съдебен съвет единодушно отложиха назначаването на първия избран съдия, който да проведе независимо разследване на сигнали срещу главния прокурор. Формалният аргумент е висящо дело пред Конституционния съд, което позволява да се спре производството, освен ако не застрашава важни държавни и обществени интереси.

Дали отлагането на първото конкретно приложение на новия законов механизъм застрашава важни държавни (приемането на България в "Шенген", например) или обществени интереси (като този никой да не е над закона, защо не?) кадровиците ще решат друг път, когато са поне осем, защото днес бяха само седем.

Или както се изрази един от тях: “14 години не бе приет този механизъм, сега едва ли за 4-5 дни ще настъпят някакви фрапантни последствия" (цитирам по памет). Няма, разбира се. Кога от подобни отлагания е имало последствия за отлагащите.

Нима в същото време по бързата писта не тича законопроект, внесен миналия петък следобед, но вече одобрен в правната комисия и включен в седмичната програма на парламента, с който начинът на избор на специални прокурори по разследване срещу Главния се променя, а съставът на ВСС се запазва?