„Дали ще освободят предсрочно главния прокурор Иван Гешев, или не зависи от съдебните кадровици. Кога ще го освободят – зависи също от тях, когато съберат достатъчно доказателства по двете искания”. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков пред NOVA NEWS.

"Свиквам ВСС в понеделник по второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор", каза Зарков. Той уточни, че в процедурите има срокове, които ще бъдат спазени. Когато кадровиците решат, ще слеят двете процедури за искане на оставка на главния прокурор преди края на мандата му, заяви правосъдният министър.

Атакуването в КС на един закон не спира неговото действие, заяви Зарков по повод трите въпроса на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд. Според него дори Гешев няма интерес от шиканиране и протакане на процеса с неговата оставка.

За промените в НПК той обясни, че съдията, който става главен прокурор, ще бъде „по силата на този закон” прокурор, а вторият прокурор, който ще контролира първия, ще бъде с ранг на заместник главен прокурор. Те ще бъдат с такъв статут за определен период от време. Според Закона, те ще се върнат след приключване на мандата им в предишните си роли.

„Висш съдебен съвет с изтекъл мандат не би следвало да избира нов главен прокурор”, заяви Зарков. Той припомни първоначалното връщане на избора на Иван Гешев от президента.

Относно питането на Гешев към Конституционния съд дали са легитимни решенията на държавен орган с изтекъл мандат, преди време КС реши, че не може един орган да спре да функционира заради неизпълнение на конституционните задължения на друг орган, в случая – на парламента. „Интересното е, че главният прокурор преди време е дал становище по отношение на Инспектората на ВСС, а сега пита обратното”, даде пример министърът.

„Всичко е в ръцете на депутатите. В законопроекта на „Възраждане” има добри идеи и някои лоши идеи. Приемането на този закон ще ме учуди, защото той не отговаря на стандартите и беше отхвърлен в правна комисия. Изненади с такива дълбоки реформи не бива. Такива законопроекти не бива да са обект на импровизация”, каза Зарков относно промени, с които би могло следствието да бъде извадено от прокуратурата.
nova.bg