"Готови сме да отстъпим мястото на редовното правителство, дори много се забави. Трудна коалиция, която се очакваше, има два начина да се легитимира - с обща цел, което е правилно, поемайки отговорността или с очертаване на имагинерен враг", заяви пред БНТ Крум Зарков, служебен министър на правосъдието.

Той коментира предложения за правосъден министър в проектокабинета "Денков-Габриел" Атанас Славов така: Уважавам го и му пожелавам успех. Има личните качества, но ще му е необходима и политическа подкрепа.

"Аз съм член на БСП и такъв ще остана", каза още Крум Зарков във връзка с бъдещите си планове.

По думите му има хора, които изпитват затруднение да обяснят собствените си решения и ги прехвърлят върху някой друг.

"Обвиненията към Радев са несъстоятелни, които не отговарят на истината. Това служебно правителство направи толкова за интеграцията на България в Европа, колкото малко могат да се похвалят", допълни правосъдният министър.

Следствието се отделя от прокуратурата и отново става независимо - това реши парламентът с промени в Закона за съдебната власт.
"Начинът, по който е бил приет този закон, зад това има конюнктурни цели, свързани с битката по върховете на съдебната власт, прокуратура и следствие", коментира Крум Зарков.

Според него този закон е недовършен и остават редица неизяснени и неуредени въпроси.

"Няма да проработи. Очевидно е, че имаме сблъсък между главния прокурор и неговия заместник. Такъв тип дълбоки реформи, направени по този начин, имат два пътя - по-маловажният е да останат само на хартия, другият е, че след като вече имаме механизъм на контрол ние създаваме нещо паралелно и неясно, което може да се превърне в това срещу което довчера се борихме.

Напълно е възможно Гешев да бъде свален следващата седмица, това зависи от Висшия съдебен съвет, реалистично е. Трябва ВСС да стъпи на краката си, да вземе решение и да го обясни, срочно и по процедури, няма място за скатаване", каза още Крум Зарков.
БНТ