/ Георги Димитров
Толкова категорична подкрепа досега не сме имали от европейските институции за присъединяването на България към Шенген, заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред български журналисти в Брюксел, където днес се срещна със зам.-председателя на Европейската комисия Вера Юрова и еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

Той съобщи, че е запознал своите събеседници със законодателните промени, предприети от нашата страна в областта на върховенството на закона. По неговите думи върховенството на правото у нас се наблюдава с годишния доклад на ЕК и с изпълнението на изискванията за получаване на европейски средства по плана за икономическо възстановяване от пандемията, затова не се очакват допълнителни доклади по завършилия за нашата страна механизъм за сътрудничество и проверка.

Въпросът за разширяването на Шенген е поставен на дневен ред и това не е малко, заяви Зарков. Остава една скептична държава, която не сме се отказали да убеждаваме, добави той по повод съпротивата на Нидерландия.

Министърът отхвърли възможността България и Румъния да бъдат разделени по пътя към Шенген. Настояваме за прилагане на правилата, България е придобила правото да бъде част от Шенген, поясни той.

По неговите думи България изпълнява всички задължения по Шенген, но българите не се ползват от произтичащите от това права.
БТА