С 20 на сто са се "стопили" най-ниските спестовни сметки на българите от февруари, когато за първи път в страната бе отчетена двуцифрена инфлация. Все по-често посягаме към спестяванията си, за да се разплатим за битовите сметки и тази тенденция ще се задълбочи през есенно-зимния период, особено при хората с по-ниски доходи. Това каза пред БТА кредитния консултант Тихомир Тошев.

От Одрин до Женския пазар: Къде са най-ниските цени (ВИДЕО)

Масово българите имат скромни спестявания, като над 80 процента от тях са до 5000 лева и едва около 20 на сто са големите депозити.

"Известно е, че спестените пари много по-бързо се харчат, отколкото се събират, но няма рецепта как да се справим с това да не изпразним тази зима трудно спестените си пари", коментира експертът. Причината е, че сегашният ръст на доходите ни не може да настигне ръста на инфлацията и тази дупка в семейния бюджет ще накара много хора с по-ниски доходи да посягат към спестяванията си, докато ги изчерпят, каза експертът и допълни, че именно тези затруднени групи хора трябва да бъдат подпомогнати от държавата, както това вече се прави в редица европейски държави.

"При хора с по-ниски доходи, които са изтеглили потребителски кредити на ръба на доходите си, зимата ще бъде много труден период", коментира експертът и препоръча отсега да се пристъпи към преструктуриране на задълженията или да се направят промени в планирането на месечните бюджети. Според него тази есен и зима се очаква да има влошаване на възможностите за обслужване на по-малките потребителски кредити, но процентът ще е минимален.

Яйцата у нас са поскъпнали с 30% за година

Тошев аргументира очакванията си с това, че още с началото на ръста на инфлацията в страната част от българите поискаха разсрочване на така наречените ковид кредити до 6900 лева и допълни, че подобно ще бъде поведението и сега на повечето потребители на малки заеми.

При ипотечните кредити не се очаква да има затруднения при изплащането им, защото обикновено те се теглят от хора с по-добри доходи, смята експертът.
БТА