Граничен полицай с близо 20-годишен стаж в системата и 6-годишно куче грабнаха индивидуалния приз „Полицай на годината” за 2019-а.

Това е Хас, на 6 години, полицейско куче. И истински верен приятел, разказва водачът му младши инспектор Бисер Чаушев пред NOVA.

Кучето усеща миризмата, обонянието му е развито”, обяснява младши инспектор Бисер Чаушев, „Полицай на годината” за 2019-а.

Всеки ден Хас изминава между 10 и 40 километра. Заедно с водача си е преминал границата от Резово до Кърджали. Попадали са на големи групи нелегални мигранти, които успели да задържат.

45-46 човека сме блокирали. Там вече трябва да има послушанието, трябва да се спазва самообладанието, да ги респектираме и да ги принудим да се върнат обратно”, обяснява младши инспектор Чаушев.

Граничен полицай и кучето му с рекорд по заловени мигранти (СНИМКИ)

Човек и куче разчитат безусловно един на друг
. Много са случаите, когато именно животното първо разпознава опасността.

„Когато доверието е взаимно, страх не може да има. Някой път се налага да помага, но връзката е, както ви казах, взаимна. Има изграден навик”, обясни Чаушев.

И признава, че Хас буквално му е спасявал живота. Категоричен е, че това е не просто колега, а истински член на семейството му.

На нашата граница, на държавната граница е необходимо винаги да има кучета. Това си е било от едно време, доказано, че кучетата вършат, половината работа от нашата”ы обясни мл. инсп. Чаушев.

Хас си има любими лакомства. И ще бъде възнаграден с тях, когато се върне у дома. А работата му с младши инспектор Чаушев ще продължи - в студ и жега, в сняг и слънце.
След завръщането си в Момчилград, Бисер Чаушев ще излезе в заслужена почивка.

Той е един изключителен професионалист. Много добре подготвен, професионално и физически, така че резултатите говорят сами за себе си - 546 нелегални мигранти са установени в неговата дейност тази година, което е изключително постижение”, обясни комисар Стоян Мандаджиев – началник на Регионална дирекция „Гранична полиция”-Смолян.
Хас обаче ще бъде пуснат на терен, за да възстанови типичните за него миризми в региона.

Няма как едно животно да е по-ценно от човека, но все пак важно е и кучето, много е важно. Ние полагаме изключителни грижи за тях, подобряваме условията, в които живеят”, обясни комисар Стоян Мандаджиев.

Близо година отнема човек и куче да станат истински екип, признава младши инспектор Чаушев. А кариерата на полицейското куче е кратка - едва десетина години. След пенсионирането му, водачът може да го задържи като домашен любимец. Докато паралелно с това обучава своя нов верен и най-добър приятел в тежката задача да опази държавната граница.