Започна конференцията на „Българска социалдемокрация”
Започна конференцията на „Българска социалдемокрация” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
С изпълнение на националния химн, Ода на радостта и на Интернационала в НДК започна националната партийна конференция на Партия Българска социалдемокрация. Председателят на националния политически съвет на партията Йордан Йорданов призова делегатите да направят така, че социалдемокрацията да пребъде.

В дневния ред на конференцията е включено обсъждане на политическите цели пред българската социалдемокрация след влизането на България в ЕС, на коалиционната политика на партията и участието й в изборите за евродепутати и за местни органи на властта.

Първото голямо изпитание за полагането на основите на качествено нова левица, на която да повярват и българските граждани, и партньорите ни от левите партии в Европа, са предстоящите избори за евродепутати, каза Борислав Брайков, заместник-председател на ПБСД. Именно на тях социалисти и социалдемократи трябва да демонстрират единството си и пред българския избирател, и пред европейските леви партии, като се явят заедно в единни листи, допълни той.

Брайков посочи, че в такъв важен за България момент, в който трябва да се отстояват националните интереси, деленето на две така наречени две писти и противопоставянето на социалисти със социалдемократи, може само да навреди. Поради това Борислав Брайков предложи на делегатите на Националната партийна конференция да подкрепят политика на единодействие на социалдемократи и социалисти.

Брайков каза, че моделът на равностойно партньорство между социалисти и социалдемократи е безалтернативен за успеха на левицата. Според него този нов подход при структурирането на новата европейска и социалдемократическа по същество левица ще донесе успех и на местните избори през есента на тази година.

Сред предизборните стратегии на политическата формация са самостоятелно участие с кандидати и листи, регистрирани от Партия Българска социалдемокрация в общините, където формацията има завоювани позиции и постигнати резултати, или има силни кандидати, подкрепени от останалите леви партии, коалиционно издигнати от левицата кандидати и коалиционни листи, подкрепа на ляво ориентирани кандидати по формулата "независим", взаимна подкрепа на социалисти и социалдемократи на втори тур на изборите.