Заместник-кметове на София към червени съветници: Грешите!
Заместник-кметове на София към червени съветници: Грешите! / netinfo

Балите с отпадъци не се пребалират, каза заместник-кметът по екология Мария Бояджийска. Така тя отвърна на упрек от по-рано днес на общински съветници от БСП. Според червените имало таен анекс на общината със своята си фирма „Чистота – Искър" за пребалиране на балите, като целта била те да останат в града, вместо да се извозят по силата на проведената вече обществена поръчка за транспортиране на 600 000 т балирани отпадъци на разстояние до 160 км от София. В същото време Бояджийска уточни, че ангажимент на оператора на площадките за съхранение на балите „Чистота – Искър" е да пребалира всички разкъсали се пакети с боклук.

Заместник-кметът допълни, че правителството трябва да каже къде ще се извозват балите от гара Искър и Кремиковци, а общината само ще плати транспорта, като за тази цел имало предвидени средства. Проблемът според нея бил в липсата все още на меморандум с държавата, какъвто се очакваше да бъде подписан около 20 юли. През септември общината и правителството заедно ще трябва да дадат информация на Европейската комисия какво са направили за решаване на въпроса с балите, за да се избегне наказателна процедура към България заради боклука. Бояджийска каза още, че през декември общината ще обяви конкурс за изграждане на завод за третиране на отпадъците.

Колегата й с ресор транспорт Велизар Стоилов отвърна на друг упрек на червените общински съветници, като каза, че обявеният отново конкурс за частно стопанисване на 52 автобусни линии е въз основа на решение на предния мандат на градския парламент и е взето и с участие на съветници от БСП. Той не отговори дали има промяна в условията на конкурса, както препоръча Комисията за защита на конкуренцията преди два месеца и заради чието становище кметът Борисов спря в началото на юни същата процедура. В същото време препоръча на червените съветници и на всички, които се вълнуват от състоянието на градския транспорт да се запознаят с общинската програма за развитие на транспортната система на София. Той подчерта, че в документа са разписани срокове и начини за обновление на обществения превоз, процедурите за тази цел и т.н. Стоилов подчерта, че за реализацията на 139 инфраструктурни проекти т.г ще се вложат 80 млн. лв.

Заместник-кметът по финанси Минко Герджиков също взе отношение по критиките на БСП-София. Той каза, че червените не са прави, като са казали, че бюджетът на общината е подценен. Положението било точно обратното. От заложен бюджет 940 млн. лв. държавният трансфер бил 200 млн. лв., останалите били ангажимент на кметството. Администрацията вече събрала 500 млн. лв. В същото време призна, че в разходната част има изоставане, защото от 350 млн. лв. били усвоени едва 80 млн. лв. Въпреки това голяма част от бюджета щял да бъде изпълнен до края на годината, обеща Герджиков. Той допълни, че по 6 млн. лв. допълнително трябва да се осигурят за издръжка на училища и детски градини и за градския транспорт. Можели да се получи неусвояване на средства за нови булеварди, тъй като имало проблеми с отчуждителните процедури за разширенията на булевардите „Данаил Николаев" и „Тодор Каблешков" и ул. „Опълченска". До три години щял да бъде решен проблемът с недостига на места в детските градини, защото е започнало строителство на нови сгради за детски градини, освен че се ремонтират и разширяват съществуващите, твърдо каза Герджиков.

Кметът на София Бойко Борисов, към който имаше персонални упреци и критики за управлението на града от него от съветниците на БСП, не се яви на специално организираната пресконференция.