Закриването на Министерството на извънредните ситуации било грешка според Станишев
Закриването на Министерството на извънредните ситуации било грешка според Станишев / Sofia Photo Agency, архив - Надя Коцева

БСП настоя правителството да вземе спешни мерки, за да не се повтори бедствената ситуация в Хасковска област. След заседание на ръководството на партията лидерът на социалистите Сергей Станишев коментира, че следващите седмици ще настъпи затопляне и това ще доведе до приток на вода.

По думите му всички държавни институции трябва да бъдат максимално мобилизирани. Не сме застраховани от повторение на тази трагедия, допълни Станишев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев настоя веднага да се създаде специална организацията, за да не ни изненадат природните условия. По думите му в момента не функционира достатъчно ефективно системата за наблюдение и предварително оповестяване. По думите му това се дължи на системни управленски слабости и грешки.

„Аз неведнъж съм казвал, че закриването на Министерството на извънредните ситуации, което започна в предишния мандат поетапно да се окомплектова - и с техника, и с хора, със законодателни и нормативни актове как се реагира при подобни ситуации, беше управленска грешка. То беше взето по-скоро конюнктурно, за да се покаже намаление на броя на министерствата и доведе до дезорганизация на тази работа", заяви червеният лидер.

Станишев допълни, че в момента организацията не е достатъчно добра и основната отговорност е на държавата. От БСП представиха писмо от кмета на Харманли Михаил Лисков до областния управител на Хасково Румен Данев от ноември 2010 година, в което се посочва, че има опасност от скъсване на язовирната стена. То е последвано от писмо от Румен Данев до министъра на отбраната от декември същата година, отново като сигнал за пропадането на язовирната стена. В него става ясно, че управлението на язовира е предоставено на Министерството на отбраната, коментираха социалистите.

Станишев призова премиерът Бойко Борисов да не коментира хеликоптерите „Кугър" като хеликоптерите на Станишев, защото това е наивен и нелеп опит за отвличане на вниманието от реакциите на държавата в кризисната ситуация. На по-късен етап от БСП предлагат да се създаде парламентарна комисия да разследва всички обстоятелства и да предложи конкретни мерки за противодействие на такива.