Министърът на образованието Красимир Вълчев
Министърът на образованието Красимир Вълчев / БГНЕС
Законови промени придвижат регулиране на план-приемът в частните ВУЗ-ове
98808
Законови промени придвижат регулиране на план-приемът в частните ВУЗ-ове
  • Законови промени придвижат регулиране на план-приемът в частните ВУЗ-ове
Да се регулира план-приемът в частните висши учебни заведения, предвиждат промени в Закона за висшето образование. Тази година частните висши учебни заведения са попълнили по-малко от половината от заявените места, като има и такива с едва 10 на сто изпълнение на план-приема. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на семинар в Боровец. Общо 680 000 са учениците, които ще влязат в училищата в понеделник, а около 60 000 са тези в риск от отпадане.
 
Около 60 000 са първокласниците тази година, като те са с няколко хиляди по-малко в сравнение с миналата. 2367 са училищата в страната, детските градини са 1844, а общо всички ученици през новата учебна година ще са 680 000. Данните изнесе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на семинар в Боровец, организиран от просветното ведомство.

Колко деца ще прекрачат за първи път училищния праг?
 
Училището с най-много ученици е столичното 18-то "Уилям Гладстон", в което ще се обучават 2400 деца, а най-малки са защитените училища в страната. Не са запълнени местата в 55 профилирани и 190 професионални паралелки. Най-много паралелки са закрити в София-град. Интересното обаче е, че в Област Видин няма нито една закрита паралелка. Най-желаните специалности в професионалните гимназии са компютърна техника и технологии, следвана от производство на кулинарни изделия и напитки, автотранспортна техника и механизация на селското стопанство, стана ясно още по време на семинара.
 
Във връзка с висшето образование приемът в държавните висши учебни заведения е намален от 48 000 на 38 000 в последните години, припомни министър Вълчев. Малко са специалностите, в които може да бъде намален още и все пак сред тях са икономика, администрация и управление, туризъм, психология, право. Той е увеличен в специалностите педагогика, инженерните и аграрните специалности и именно там пък е най-голямото неизпълнение на план-приемът. Около 90% от него е изпълнен в държавните висши учебни заведения, докато в частните той е 47 на сто, като има частни висши учебни заведения с под 10% изпълнение на план-приемът.
 
Работи се по законови промени, свързани с едно най-общо регулиране на приема в частните висши учебни заведения, например за следващата година да не могат да заявяват повече от 15-20% от реализирания прием в последната година. Това може да стане още от следващата учебна година, ако тези промени в закона за висшето образование влязат в сила до края на април 2019 г.