Законопроектите да се тестват преди гласуване, предлага „Напред”
Законопроектите да се тестват преди гласуване, предлага „Напред” / снимкa: Sofia Photo Agency

Да се създаде постоянно действащ експертен орган към парламента, който да следи за ефективността на приеманите законови актове, предлага движение „Напред." От движението настояват още възможно най-скоро да бъде приет Законът за лобизма.

Депутатът от „Напред" Любен Дилов-син обясни, че целта на новия орган, за който настояват от движението, е „да привлича широк граждански сдружения, отделни граждани, гилдии, съсловни организации, за да може всеки законопроект преди да е влязъл в пленарна зала да бъде максимално широко тестван как ще работи”.

От „Напред" коментираха още, че заради недостатъците в закона за конфликт на интереси не може да се обхване работата на парламента и общинските съвети и затова възможно най-бързо трябва да бъде приет окончателно законът за публичност на лобизма.

Борис Ячев каза, че отлагането на подаване на декларации цели законът да не влезе в действие до края на мандата на това управление. По думите му промените са направени „под натиска на червените министри и кметове, които, ако този закон беше приложен стриктно в сегашния му вид, просто нямаше как да напълнят партийната касичка във времето преди избори”.