Закон за клеветата би ни върнал към репресивен режим
Закон за клеветата би ни върнал към репресивен режим / БГНЕС
Закон за клеветата би ни върнал към репресивния режим
37124
Закон за клеветата би ни върнал към репресивния режим
  • Закон за клеветата би ни върнал към репресивния режим

Изработването на закон за клеветата ще върне страната ни към репресивния режим и ще противоречи на международното законодателство - така председателят на Българския Хелзински комитет Красимир Кънев коментира идеята на ГЕРБ за създаване на специален закон с мерки срещу обиди и клевети в изборната 2011 година. Според него клеветата е престъпление и по сегашните норми у нас, въпреки че тенденцията в Европа е към декриминализиране на клеветата. Кънев призова за отпор срещу тази идея и за преработване на някои текстове в Наказателния кодекс.

Сред недостатъците на законодателството ни е, че не освобождава от наказателна отговорност журналисти, които са огласили информация от официален източник, а тя се тълкува като клевета. Наказателният кодекс предвижда по-високи санкции за клевета срещу длъжностни лица, отколкото за клевета срещу обикновен гражданин, което противоречи на международното законодателство, обясни Красимир Кънев.

Кънев коментира темата с подслушването и изнасянето на информация от СРС-тата, като защити правото да се публикува такава информация.