Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / пресцентър, МВнР
България ще направи всичко възможно да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг заедно с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Министър Захариева приема в МВнР унгарския външен министър Петер Сиярто

Двамата разговаряха на четири очи в Министерството на външните работи днес. По време на разговорите те са обсъдили мерките, които правителствата на България и Унгария вземат за ограничаване на разпространението на COVID-19, както и обстановката по границите, като особено внимание е отделено на зелените коридори, транзитните коридори за стоки от първа необходимост и напрежението по границата с Турция, стана ясно от последвалия брифинг.

В понеделник бяха обявени препоръките на ЕК за зелените коридори и много се надявам всички държави от ЕС да се придържат към тези препоръки, заяви Захариева. България, бидейки външна граница на ЕС, беше първа, която усети предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на стоки, и на граждани до територията на България, каза външният министър. Тя отбеляза, че все още има забавяне в някои части на Европа и призова да има и решение, не само комуникация.

Българи, които пътуват за Румъния, подлежат на 14-дневна карантина

Ситуацията е нова и извънредна, но трябва да имаме доставка на храни и медицински изделия. Важно е да запазим икономиката си и след тази криза, заяви още вицепремиерът.

Относно напрежението на турската граница Захариева каза, че проблемът е, че Турция включи в забранителния си списък 68 държави, сред които и нашата. Ако успеем да постигнем, в което съм убедена, решение, то ще бъде решение за цяла Европа. Ние нямаме интерес трафикът да се прекъсва, заяви външният министър.

Екатерина Захариева бе категорична, че всички европейски граждани по света ще бъдат прибрани координирано и заедно.

200 000 българи се прибраха в България през последните седмици (ВИДЕО)

82-ма граждани, малко над 30 от тях са българи, предстои да бъдат репатрирани от Индия, съобщи тя. Министърът изрази надежда, че самолетът ще излети днес, но кога сънародниците ни ще кацнат на родна земя, Захариева не можа да каже. 12 български граждани има в Чили, но все още няма разрешение за кацане на наш самолет, съобщи още външният министър.

Унгарският ѝ колега отбеляза, че транзитните коридори работят добре. Границата може да бъде премината само легално, отбеляза Петер Сиярто. По думите му, намаляването на мобилността може да помогне да се опази здравето на хората.

Сиярто не пропусна другата важна тема, а именно, че в сряда държавите от ЕС постигнаха политическо споразумение за започване на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Евросъюза. Той поздрави българският външен министър, като отбеляза, че за нея това е също е успех.
БГНЕС