/ БГНЕС
По разпореждане на премиера Бойко Борисов вицепремиерът Екатерина Захариева е провела телефонен разговор с посланика на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс, съобщиха от Министерството на външните работи.

Борисов за футболния расизъм: Заради няколко олигофрени преекспонираха нещата

По-късно посланик Хопкинс е извикана и на среща в МВнР с генералния директор "Двустранни отношения" на министерството Христо Полендаков. Той е повторил категоричната позиция, изразена вече от премиера Бойко Борисов, която осъди недопустимите ксенофобски прояви на група български фенове по време на мача Англия-България.

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС

Генералният директор е потвърдил, че от българска страна са взети незабавно всички мерки за разрешаването на случая, както от правителството, така и от правоохранителните органи. Полендаков е изразил съжаление, че тези недопустими прояви на малка група хора са намерили широк негативен отзвук в британските медии и са довели до негативни квалификации по отношение на българския народ и държава.

Правителството поиска оставката на Борислав Михайлов

Посланик Хопкинс е дала високата си оценка за толерантността, присъща на българския народ.

По телефона пред вицепремиера Захариева и на срещата с директора Полендаков британският дипломат е изказал своите добри впечатления и благодарности за бързата реакция на българското правителство по случая, които ще предаде и на британското правителство.

УЕФА повдигна обвинение на България след мача с Англия

Ема Хопкинс е информирала, че държавния министър към Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Найджъл Адамс вече е изразил публично положителната оценка на британското правителство от реакцията на българското правителство този следобед по време на изслушване в британския парламент. Зам.-министър Адамс е приветствал и "бързата реакция на българското правителство" в писмо до президента на УЕФА Александър Черефин.
БТА