Захариева: Еврокомисията не пише докладите си по доноси
Захариева: Еврокомисията не пише докладите си по доноси / БГНЕС

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че докладите на Еврокомисията не се пишат по доноси. Подобни твърдения са обида към ЕК и институциите, коментира Захариева пред журналисти и допълни, че Комисията събира информация от всички институции и от различни източници.

Захариева призова да отпаднат съмненията, че България изпраща актуална информация на ЕК, както и да се спре със спекулациите.

Министърът се обяви за ясен план за действие по препоръките на Еврокомисията. Затова и утре е първото заседание на новосформирания Съвет за за съдебна реформа.
Ще се направи отчет за напредъка по стратегията, поясни Захариева, цитирана от БТА.

Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас

Европейската комисия публикува доклада по механизма за сътрудничество и проверка относно стъпките, предприети от България в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

В доклада се посочва в кои области беше отбелязан напредък по отношение на установените показатели през последните дванадесет месеца и къде са необходими допълнителни стъпки.

В доклада има критики към Висшия съдебен съвет и призиви за резултати по започнати вече инициативи. Напомня се, че като част от реформата в съдебната власт вече са направени промени в Конституцията, а други инициативи като стратегията за борба с корупцията са се натъкнали на пречки.

Кристалина Георгиева: ЕК е готова да предостави експерти за реформите

Вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова и правосъдният министър Екатерина Захариева разчетоха сигналите от доклада и заявиха готовност за резултати. Вътрешният министър Румяна Бъчварова подчерта констатацията, че има далеч по-малко прояви на организирана престъпна дейност.