Кристалина Георгиева: ЕК е готова да предостави експерти за реформите
Кристалина Георгиева: ЕК е готова да предостави експерти за реформите / БГНЕС

Днешният доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка отчита напредък в някои области, но показва и колко още работа има за вършене. Това се посочва в изявление на зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, разпространено от пресслужбата на комисията.

Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас

Постиженията включват приетите промени в Конституцията, по-прозрачните назначения в съдебната власт, например на главен инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), подкрепата на реформите от страна на магистратските организации. Много работа предстои по отношение реформите във ВСС, приемане на закон за борба с корупцията, конкретни резултати по делата за корупция по високите етажи и налагането на ефективни присъди, добавя Георгиева.

Мониторинговият доклад на ЕК за България - като цяло положителен

Тъй като това е механизъм преди всичко за сътрудничество, а не само за проверка, ЕК е готова да предостави експерти, които да помогнат да бъде свършена тази работа по-бързо и по-успешно. Хубаво е, че от София идват ясни сигнали, че такава помощ е добре дошла. Надявам се двете страни да работят заедно, в духа на сътрудничеството, за бързо постигане на резултатите, които не само Брюксел, а и хората в България искат да видят час по-скоро, заявява Георгиева.

Източник: БТА