Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова / БГНЕС
Разкриха подробности за ареста на съдия по вписванията
93717
Разкриха подробности за ареста на съдия по вписванията
  • Разкриха подробности за ареста на съдия по вписванията
Съдията по вписвания Йордан Раденков е задържан при получаване на подкуп. Това каза на брифинг в Съдебната палата административният ръководител на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова във връзка с операцията в Агенцията по вписванията в понеделник. Съдия Раденков е от Кюстендил. Той е работил 10 години в Агенцията по вписванията в града.
 
Съдия от Агенцията по вписванията задържан заради корупция

Съдията по вписвания към Софийския районен съд Йордан Раденков е бил наблюдаван от октомври миналата година. Раденков е искал и получавал подкупи, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. При вчерашната акция Раденков е бил задържан в момент на получаване на подкуп и у него са открити два плика, в които общо е имало 1050 лева. В дома му пък са открити 35 000 лева.

Той е искал от представители на нотариални кантори пари в пликове, за да се издадат по-бързо удостоверения за тежести или документи, че определена сделка е била вписана. Прокуратурата е установила четири кантори, изнудвани по този начин. Тепърва се установява колко са те и по колко са давали.
 
До този момент няма данни за помощници на Раденков. Първоначално се твърдеше, че деловодителите са били част от схемата, но тази информация не се потвърждава.
 
Няма данни Раденков да е искал подкупи от граждани.
 
Спрямо съдията ще бъде взета мярка за задържането му до 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест.
Фокус