Задържаха петима за спрените 58 кг наркотици на Капитан Андреево
Задържаха петима за спрените 58 кг наркотици на Капитан Андреево / netinfo
Престъпна група от петима души, ръководена от 40-годишен сириец, който има и българско гражданство, е задържана за спрения вчера на ГКПП Капитан Андеево 58 кг амфетамин сулфат. Базата, която е достатъчна за производство на 3 млн. таблетки, е била пакетирана в чували с кучешка храна и натоварена в камион на пловдивска фирма, който е изнасял машини и машинни части. Фирмата обаче няма нищо общо с трафика на наркотичното вещество, който е бил поверен на 54-годишния криминално проявен шофьор, каза шефът на териториалното звено "Борба с организираната престъпност" в Пловдив комисар Калин Георгиев.

Дрогата е била натоварена в Пловдив и е пътувала за Сирия. По цени на съдебната система стойността й е 1,8 млн. лева.

Комисар Георгиев припомни случай отпреди 2 години, когато бе предотвратен друг опит за износ на голямо количество амфетамин, а организаторът Юсуф Бердар излежа 11-месечна присъда. Тогава таблетираните наркотици са пакетирани също като кучешка храна. Разследващите обаче подчертаха, че не може да се прави директна връзка между двата случая. При вчерашния става дума за остатъчни количества суровина, изготвена преди много време. Сега вече е твърде рисковано таблетките да се произвеждат тук, затова се изнася базата, а в случая – и още химически субстанции – 3200 кг гликогенова киселина и полигликозид, уточни началникът на БОП.

Операцията е започнала преди няколко месеца като оперативна разработка на териториалната дирекция на ДАНС, обясни директорът й Ангел Стоев. Сред задържаните петима членове на организираната престъпна група има и жена, добави заместник окръжният прокурор Марин Пелтеков. В петък той ще иска постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” за петимата арестувани. Срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения за участие и ръководство на организирана престъпна група, за държане на наркотични вещества и за опит за пренасянето им през граница. За първото престъпление Наказателният кодекс предвижда от 10 до 15 години затвор и 120 000 лева глоба, а за по останалите два текста трафикантите могат да получат от 5 до 15 години зад решетките и от 20 000 до 100 000 лв. глоба.